- Zadovoljstvo mi je vidjeti da je jedan ovakav sajam u potpunosti uspio. Nastojimo organizirati što više događaja kako bi Sarajevo pozicionirali na listu gradova koji imaju različite vrste sajmova. Posebno nas raduje da je Sarajevo domaćin jednog ovakvog sajma, posvećenog  jednoj od najbržerastućih grana industrije u svijetu. Vjerujem da će ovaj projekat preći u tradiciju, da ćemo se u godinama koje su pred nama viđati, razmjenjivati ideje i iskustva, te napraviti sajam vrijedan svjetske pažnje - rekao je gradonačelnik Skaka.

Ministar Šabić je istaknuo da svi ekonomski parametri Kantona Sarajevo rastu te da je postao jedna od najpoželjnijih lokacija za strane investitore.

- Ovaj sajam je odlična prilika za poslovne susrete proizvođača, predstavnika vlada, investitora i uspostavljanja partnerstva te se nadam da će doprinijeti još jačem razvoju halal industrije u BiH - rekao je Šabić.

Predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić zahvalio je gradonačelniku Skaki na podršci u organiziranju i realizaciji SHF 2018.

- Nadam se da ćemo postaviti temelje za dugoročni projekat, a to je pozicioniranje Sarajeva kao centra za  halal industriju u Evropi. Činjenica da SHF organiziramo u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom i Islamskom zajednicom u BiH, samo po sebi puno govori. Zajedno možemo kreirati bolju budućnost - istaknuo je Bukvić.

Posebna zahvalnost na dolasku iskazana je delegaciji iz Malezije predvođenoj ministrom u uredu premijera Malezije Yusufom Rawom, kojem su gradonačelnik Skaka i Bukvić, uručili Plaketu grada Sarajeva.

Bukvić i Šabić uručili su posebno priznanje za izuzetan doprinos razvoju halal industrije, Institutu za standardizaciju i mjerenje za islamske zemlje, koju je u ime Instituta preuzeo generalni sekretar instituta İhsan ÖVÜT. Zahvalnice BBI Banke za doprinos uspjehu prvog Sarajevo halal sajma uručene su  potpredsjedniku Privredne komore Istanbula Israfil Kuralay i direktoru Odjela turizma i nacionalnog naslijeđa Kraljevine Saudijske Arabije Mohammed Abdullah Al-Amari.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.   

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopćili su organizatori.