open-navfaktor-logo
search
Zaslađivač umjesto kokaina
Plaćenog ubicu traži pola Evrope: Čaba Der u Budimpešti priznao ubistvo
Čaba Der uhapšen je u Pragu u martu, a Češka ga je 18. jula predala Mađarskoj
22.07.2019. u 18:55
get url
text
Plaćeni ubica Čaba Der prilikom izručenja


Plaćeni ubica Čaba Der pred sudom u Mađarskoj, priznao je ubistvo 49-godišnjeg biznismena u Budmipešti počinjeno 19. septembra 2018. godine, pišu mađarski mediji. Njegov advokat ustvario je da je ubistvo počinio u samoodbrani. Prema sudskim spisima Der je mađarskom biznismenu ponudio na prodaju 11 kilograma kokaina, a prilikom prodaje ga je ubio i tijelo bacio u potak Szilas kod Budimpešte.

Mađarski mediji pišu da je Der dogovorio primopredaju droge na makadamskom putu, u blizini potoka Szilas. Umjesto droge u pakete je stavio zaslađivač, a kada je 49-godišnji Mađar pokušao da provjeri ono što kupuje Der ga je ubio. Nakon ubistva sa sobom je odnio njegove dokumente, mobilni telefon i torbu.

Čaba Der uhapšen je u Pragu u martu, odatle je 18. jula izručen Mađarskoj. Mađari ga pored ubistva svog državljanina, sumnjiče za ubistvo Hrvata u Amserdamu 30. jula 2018. godine, a taj predmet je Holandija ustupila Mađarskoj. O ovom slučaju se Der na prvoj pojavljivanju pred sudom u Budimpešti nije izjašnjavao.

Plaćenog ubicu koji ima državljanstvo Srbije i Mađarske, traže Španija i Srbija, a mađarski istražitelji, prema pisanju medija, istražuju i ta ubistva. U Srbiji ga terete da je direktni izvršilac ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara ove godine, a kao njegovog saučesnika u tom dijelu sumnjiče Alena Ciglera zvanog Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.