open-navfaktor-logo
search
Hapšenje u Sarajevu
"Plaćao bih po glavi da se likvidiraju": Prijetio policiji na internet portalu, pa mu pokucali na vrata
Sarajevska policija uhapsila je jučer popodne 33-godišnjeg M. H. zbog prijetećih komentara na račun policije koje je ostavio na jednom internet-portalu.
14.04.2020. u 11:52
get url
text

Kako je saopćeno iz MUP-a KS, njega su u 16.45 sati, u saradnji sa službama Sektora krim-policije, identifikovali, pronašli i uhapsili pripadnici PU Stari Grad.

"Čestitam svakome ko policajca ubije, da sam sa parama plaćao bih po glavi da se likvidiraju smrde", "I zašto policija piše kazne, nemaju maske ni oni, neka djecu svoju pišu. Tačno bih se bolje osjećao jednog da sad ubijem , mogao bih rahat popiti kafu", neke su od poruka koje je ostavio pod pseudonimom Halllooooba999.

O svemu je obaviješteno nadležno kantonalno tužilaštvo, a kako je kazala Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti pušten na slobodu, budući da nema osnova za njegovo dalje zadržavanje.

- Predmet protiv njega vodit će se u redovnoj proceduri - kazala je Bavčić.

Kako je potvrdio Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS nakon hapšenja M. H. je u potpunosti priznalo izvršenje krivičnog djela.


- Njegovi komentari su posljedica zakonitog rada policijskih službenika koji su mu dan ranije izdali prekršajni nalog za nepoštivanje naredbi Federalnog štaba civilne zaštite koje se odnose na obaveznu socijalnu distancu i obavezno nošenje zaštitne maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja na javnom prostoru - pojasnio je Hadžiabdić.

Dodao je i da "nikakve prijetnje, niti bilo kakva bahatost pojedinaca neće biti tolerisana od policije Kantona Sarajevo".

- Kada su u pitanju aktivnosti koje policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provode u vezi sa aktuelnom problematikom pandemije koronavirusa naglašavamo da policija provodi naredbe nadležnih organa, sve s ciljem prevencije širenja koronavirusa i zaštite zdravlja građana.

Svaki građanin koji bude sankcionisan izdavanjem prekršajnog naloga, kako zbog prekršaja koji se odnose na nepoštivanje naredbi nadležnih kriznih štabova, tako i po bilo kojem drugom osnovu, ima pravo, ukoliko smatra da nije odgovaran za prekršaj koji mu se stavlja na teret, zatražiti sudsko odlučivanje kod nadležnog suda - kazao je Hadžiabdić.

To pravo, dodao je, niko mu ne može osporiti, "kao što ne može niko sprečavati, prijetiti ili omalovažavati policijske službenike da vrše poslove i zadatke u skladu sa zakonom".

- Ovom prilikom osuđujemo svaki vid prijetnji upućenih policijskim službenicima i garantujemo da ćemo svoje radne obaveze nastaviti izvršavati predano i savjesno, sukladno zakonu, sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti naših građana. Zahvaljujemo svim građanima koji poštuju preporuke i naredbe nadležnih organa, a posebno onima koji su u proteklih nekoliko sedmica uputili niz izraza zahvalnosti i pohvala na rad i djelovanje Uprave policije i policijskih službenika u ovim vrlo teškim i složenim okolnostima - kazao je Hadžiabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.