navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Imao tzv. "blackface"

Pjevač iz Hrvatske optužen za rasizam: Treba li mu dozvoliti nastup na Eurosongu?

Sinoć - 10. februara na YouTube kanalu, pod imenom "Eurovision Truth", osvanuo je video u kojem se pjevača Damira Kedžu optužuje za rasizam, pišu hrvatski mediji.

Objavljeno: 11.02.2023. u 17:17
get url
text

Video uključuje kadrove njegovog nastupa iz showa "Tvoje lice zvuči poznato" u kojemu je glumio pjevača Weeknda i pritom je imao tzv. "blackface" (crno lice).

- Hrvatski finalist za Euroviziju 2023. radi blackface u zabavnoj TV emisiji. 2020. godine Damir Kedžo se na Twitteru izvinio zbog blackfacea, no ti su tvitovi u međuvremenu obrisani. Damir je u ovom nastupu imao 29 godina, očito je bio svjestan da blackface nije u redu. Blackface je oblik pozorišne šminke koja se koristi u zabavne svrhe kako bi bijelci prikazali karikaturu crne osobe - stoji u opisu videa na engleskom jeziku.

Također, u videu se postavlja pitanje da li bi Damiru uopće trebalo biti dozvoljeno nastupati na Eurosongu, a tvitovi su u međuvremenu nestali.

Kedžo se nakon pobjede na Dori 2020. godine izvinio zbog blackfacea.

- Iskreno mi je žao što sam svojim blackfaceom povrijedio druge. Nisam bio svjestan. Nikada ne bih nikoga namjerno povrijedio. Bio sam svjestan da ljudi pričaju o tome, ali namjerno nisam htio govoriti ništa prije Eurosonga jer bi djelovalo neiskreno - napisao je tada pjevač.