open-navfaktor-logo
search
Amerika
Pjesnikinja oduševila: Zbog onog što je govorila na inauguraciji zapratilo je pola miliona ljudi
Amanda Goreman (22) postala je najmlađa pjesnikinja koja je ikad nastupila na predsjedničkoj inauguraciji, a nakon što je u svojoj pjesmi pozvala na "jedinstvo i zajedništvo" postala je pravi hit na društvenim mrežama te je u ovom trenutku prati nešto manje od pola miliona ljudi.
20.01.2021. u 20:44
get url
text

Prije inauguracije imala je oko 40 hiljada pratitelja. Na Instagramu trenutno ima 715 hiljada pratitelja, a taj broj stalno raste.

"Kad dan dođe, pitat ćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni", stihovi su kojima je započela njena petominutna recitacija. U nastavku se referirala na upad mase u Kapitol ranije ovog mjeseca.

- Vidjeli smo silu koja će našu naciju radije razoriti nego dijeliti zajedništvo, koja će našu zemlju uništiti ako to znači odgađanje demokratije. Gotovo su uspjeli u tome, ali iako se demokratija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti - govorila je Amanda.

Amanda, koja studira sociologiju na Harvardu, poeziju piše od malih nogu, a već je u ranijoj izjavi za New York Times dala do znanja da je svjesna da je pred njom veliki zalogaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.