Glück je hvaljena zbog "njenog nepogrešivog pjesničkog glasa koji svojom ljepotom individualno bivstvovanje čini univerzalnim", piše britanski The Guardian.

Glück je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, a prva Amerikanka otkako je Toni Morrison osvojila nagradu 1993. godine.

Američki kantautor Bob Dylan je 2016. godine u iznenađujućem potezu Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost proglašen pobjednikom.

Jedna od vodećih američkih pjesnikinja, 77-godišnjakinja osvojila je Pulitzerovu nagradu i Nacionalnu nagradu za knjigu, baveći se temama uključujući djetinjstvo i porodični život, često prerađujući grčke i rimske mitove.

Predsjedavajući Odbora za Nobelovu nagradu Anders Olsson pozdravio je Glückin "iskreni i beskompromisni" glas, koji je "pun humora i promišljenih dosjetki".

Ove godine nagrada vrijedi 10 miliona švedskih kruna.

Švedska akademija s 18 članova dodjeljuje nagradu književniku ili književnici za koje smatraju da su ispunili uvjet koji je Alfred Nobel dao za ovu nagradu riječima "da na polju književnosti nagradu dobije najistaknutije djelo u idealnom smjeru".