Pjesma kao lična karta BiH: Sevdalinka sve bliže listi kulturne baštine UNESCO-a

objavljeno: 25.01.2018. u 19:04

Sevdalinka bi uskoro mogla i zvanično postati globalni bh. brend, ujedno zaštićena i promovirana, pod okriljem UNESCO-a. Projekat upisa naše autohtone pjesme na listu nematerijalne baštine čovječanstva je u toku, jer naši eksperti već rade na popunjavanju uvjeta krovne instutucije kulture Ujedinjenih nacija (UN).

Konferencija na temu "Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva", pod pokroviteljstvom Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-om i u organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika, počela je danas u Tuzli, a okupila je stručnjake i one kojim se sevdalinkom bave.

- Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle pokrenulo je incijativu za nominaciju sevdalinke. Državna komisija je to prihvatila i pokrenula proceduru. To znači ispuniti određene obaveze. Napravljen je ekspertni tim, koji će raditi na popunjavanju nominacionog fajla i upututi ga UNESCO-u. Riječ je o obrazcu s određenim pitanjima na koja treba odgovoriti, kao na primjer zašto je sevdalinka kulturno dobro, koji su argumenti za to te kako vrijednost sevdalinke korespondira sa univerzalnim vrijednostima koje promovira UNESCO - kaže dr. Amira Redžić, šefica Odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH i članica Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om.

BiH do sada na listi UNESCO-a ima ubilježena četiri kulturna dobra, a to su Stari most u Mostaru, Моst Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, Zmijanjski vez te konjičko drvorezbarstvo.

- Upis na listu svjetske baštine donosi mnogo. To znači stvaranje imidža zemlje, predstavljanje naše kulture drugima, ali i kulturni turizam, odnosno otvaranje našeg kulturnog identiteta posjetiocima iz inostranstva, jer će mnogi poželjeti doći da vide BiH. Koliko će ovaj proces vezan za sevdalinku trajati teško je tačno reći, ali govorimo o mjesecima, ne godinama - kaže dr. Amira Redžić.

Sve je počelo incijativom Udruženja muzičkih umjetnika iz Tuzle, koja je podnesena krajem 2016. godine i prihvaćena od nadležnog državnog ministarstva.

- Odlučili smo se, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, da danas na jednom mjestu okupimo stručnjake, ali i nas koji prenosimo, odnosno baštinimo sevdalinku. Da napravimo presjek svega onoga što je do sada urađeno, ali i da dobijemo zadatke koje moramo obaviti, da bi naša pjesma zasjela na mjesto koje joj pripada. Upis na listu svjetske kulturne baštine za nas je veoma važno, jer sevdalinka je lična karta BiH - kaže Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika iz Tuzle.

Safet Dedajić iz Tuzle sevdalinku pjeva već 52 godine i kaže da je to pjesma s posebnom emocijom kojoj ne treba prijevod.

- U poznim godinama sam naučio svirati saz i moje sazlije njeguju pjesme u izvornom obliku. Obišao sam cijeli svijet pjevajući, i kao što smo mi slušali Nat King Colea, Pat Boonea, Toma Jonesa, tako i mi oduševljavamo sevdalinkom i one koji ne znaju riječi. Melodija je tu. Upis na listu svjetske baštine značit će da smo prepoznatljivi kada odemo u instranstvo i da tu našu pjesmu ne može izmijeniti niko - objašnjava Dedajić.

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla, prije otvaranja konferencije, otvorena je i izložba pod nazivom "Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja". Na izložbi su predstavljeni radovi sa područja Tuzlanskog kantona koji svoje izvorište imaju u sevdalinki.