open-navfaktor-logo
search
Doktorat protiv Finske
Pjanić utišao kritičare i pokazao da u njegovim nogama još ima magije
Još od ere Hasana Salihamidžića rijetko koji fudbaler je u A reprezentaciji Bosne i Hercegovine prolazio kroz skener navijača, analitičara, medija i razonoraznih komentatora, kao što je to slučaj s Miralemom Pjanićem.
15.06.2022. u 21:26
get url
text

Pjanić dres Zmajeva nosi od 2008. godine. Debitovao je protiv Bugarske, a u utorak je na Bilinom polju protiv Finske odigrao 111. meč za nacionalni tim. Po broju nastupa za reprezentaciju BiH nalazi se odmah iza Edina Džeke, koji je za Zmajeve odigrao 127 susreta.

Zmajevi su od 2014. godine poslije historijskog nastupa na Mundijalu u Brazilu u silaznoj putanji. I to je činjenica koju niko ne može osporiti. Olako su se propuštala takmičenja na koja se trebalo i moralo ići, gubili su se mečevi gdje su bodovi bili unaprijed upisani i često se Pjanića označavalo kao jednog od glavnih krivaca za neuspjeh.

- Nije se samo čekao Pjanić. Previše pričate i loše stvari govorite. Jedan igrač ne može da pravi razliku, pa i kad se izgubi, cijela ekipa treba preuzeti odgovornost – kazala je desetka Zmajeva poslije pobjede protiv Finske.

Upravo je protiv Finaca Pjanić pokazao šta može, koliko mu znači dres BiH i kakvu fudbalsku inteligenciju i magiju u nogama posjeduje. Na Bilinom polju odbranio je doktorsku disertaciju.

VEZANI TEKST - Džeko i Pjanić savršeni: Kako su ocijenjeni Zmajevi za nastup protiv Finske
 

Pored postignutog gola iz penala u petoj minuti, Pjanić je poslao magičnu asistenciju i loptu "s navigacijom", poslije čega je Džeko zatresao mrežu Finaca. Kakvu utakmicu je odigrao Pjanić možda najbolje govori činjenica da su navijači u Zenici u više navrata skandirali njegovo ime.

U junskom ciklusu Lige nacija moglo se vidjeti da selekcija BiH uopće ne izgleda isto kada je Pjanić na terenu i kada je van igre.

Pjanić možda nije u optimalnoj formi jer reprezentativna akcija stigla je poslije sezone u Bešiktašu u kojoj je muku mučio s povredama, kao nikada ranije u karijeri.

Poslije Lyona, Rome i Juventusa, gdje je bio gotovo nezamjenjiv, bh. veznjak prihvatio je veliki izazov i otisnuo se u Barcelonu. Ispostavilo se da je došao u pogrešno vrijeme na pogrešno mjesto jer Katalonci prolaze kroz potpuni remont, suočeni s organizacijskom, ali i velikom finansijskom krizom.

Pjanićeva avantura u Istanbulu je okončana, a nakon odmora vratit će se u Baracelonu, s kojom ima ugovor do 2024. godine. Ostaje nam da vidimo da li će se uspjeti nametnuti svom fudbalskom idolu Xaviju Hernandezu i ostati na Nou Campu ili će na neku novu posudbu. Bilo kako bilo, Zmajevima je za završnicu Lige nacija, ali i kvalifikacije za EURO koje startaju naredne godine potreban Pjanić sa utakmicama u nogama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.