open-navfaktor-logo
search
Transfermarkt
Pjanić među najvrednijim igračima koji su promijenili reprezentaciju: Ko je pogriješio?
Nije mali broj fudbalera koji su tokom karijere odlučili promijeniti sportsko državljanstvo ili preciznije rečeno dres nacionalnog tima.
20.11.2020. u 09:00
get url
text

Brojni su primjeri fudbalera koji su u omladinskim selekcijama nastupali za jednu, a potom se odlučili igrati za drugu zemlju.

Jasno, takvih primjera imamo i među sadašnjim, ali i bivšim reprezentativcima naše zemlje.

Poznati portal za fudbalsko tržište i transfere, Transfermarkt.de, sastavio je listu trenutno najvredniji igrača koji su u karijeri odlučili promjeniti nacionalni tim.

Ovu listu predvodi defanzivac Napolija Kalidou Koulibaly (tržišna vrijednost 65 miliona eura), koji je poslije 11 utakmica za U20 reprezentaciju Francuske odlučio zaigrati za zemlju svog porijekla - Senegal.

Na identičan potez u martu prošle godine odlučio se Irac Declan Rice (55 miliona eura). Defanzivni vezni West Hama koji može igrati i na poziciji stopera dres Irske odlučio je zamijeniti onim Engleske, zemlje u kojoj je rođen.

Treći na listi trenutno najvrednijih fudbalera, a koji su se odlučili na promjenu sportskog državljanstva je fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić (50 miliona eura). Fudbaler Barcelone je tokom omladinske karijere nastupao za Luksembrug, a potom se odlučio zaigrati u dresu Zmajeva.

Wilfried Zaha (50 miliona eura) je nakon nastupa za juniorsku, mladu i seniorsku reprezentaciju Engleske (dva nastupa op.a), zaigrao za Obalu Slonovače u čijem dresu je apsolvirao 14 mečeva.

Jack Grealish (45 miliona eura) još je jedan fudbaler koji je odlučio "izdati" Irsku zbog Engleske. Poslije 19 nastupa za omladiske selekcije, ovaj 25-godišnji veznjak odlučio se na promjenu sportskog državljanstva.

Marokanac Hakim Ziyech (40 miliona eura) posljednji je na listi fudbalera koje je Transfermarkt izdvojio na ovoj zanimljivoj listi. Fudbaler Chelseaja odlučio se nakon omladinskih selekcija Nizozemske zaigrati za zemlju njegovih roditelja - Maroko.

- Neke su zemlje izgubile, a neke dobile. Pitanje je ko je pogriješio - upitali se se administratori poznatog portala.

Osim Pjanića najsvježiji primjeri promjene sportskog državljanstva u korist Zmajeva su dva mlada stopera Dennis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić, dok su u prošlosti identične poteze napravili Zvjezdan Misimović, Asmir Begović, Haris Medunjanin, Izet Hajrović, Anel Hadžić, Tino Sven Sušić i Sead Kolašinac.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Transfermarkt (@transfermarkt_official)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.