open-navfaktor-logo
search
"Vuk dlaku mijenja"
Pivić: Duge cijevi u Lukavici potvrđuju važnost NATO puta, koji je "Osmorka" izbacila iz sporazuma "da ne provocira Dodika"
Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Heregovine i predsjednik SDA Zenica, komentirao je na Facebooku aktuelnu situaciju u vezi sa proslavom neustavnog dana RS-a u Lukavici, kao i Dodikovog odlikovanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.
09.01.2023. u 12:19
get url
text

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je utvrdio da je 9. januar ili "Dan entiteta RS" suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine. Odluka nikada nije provedena niti je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za sve ove godine izvršilo zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti sa ciljem procesuiranja odgovornih za neprovođenje odluke.

Svako obilježavanje neustavnog 9. januara širom manjeg bh. entiteta, popraćeno je slavljenjem presuđenih ratnih zločinaca, zaostavštine genocida, zastrašivanjem povratnika, vrijeđanjem žrtava genocida, negiranjem države i njenih institucija, najavljivanjem secesije i napada na ustavni poredak - naveo je Pivić. 

Dodao je da je Dodik ove godine otišao korak dalje dodjelivši odlikovanje, bez bilo kakve moralne i društvene vrijednosti izvan entiteta RS, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

- Sve čemu svjedočimo, a posebno smotri dugih cijevi u Istočnom Sarajevu, još jednom potvrđuje važnost članstva u NATO savezu za sigurnost Bosne i Hercegovine.

Uprkos tome, "Osmorka" je NATO put izbacila iz sporazuma o formiranju vlasti da ne bi "provocirali Dodika", ali i opasnosti koja prijeti državi kada o njoj sa secesionistima pregovaraju oni koji samo traže fotelju i za koje je Putinov eksponent Dodik "konstruktivan kad ga se ne provocira" i "koji se okreće razvojnim projektima i ostavlja politike sukoba".

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Dodik je isti unazad skoro dvije decenije, on ne prestaje s napadima na državu, blokadama i generator je kriza za koje u praksi bude obilato nagrađen od strane međunarodne zajednice - naveo je Pivić.

Još jednom je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine "da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama te procesuira odgovorne za izvršenje krivičnog djela neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.