Pitali smo: Zašto otisak prsta, šta bi snimale kamere, šta znači skeniranje glasačkih listića?

objavljeno: 08.03.2018. u 15:50

Iznenađen sam zbog usvajanja izmjena Izbornog zakona kojima je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces, konkretno skeniranja glasačkih listića, videonadzora i biometrijskog čitača otisaka prstiju, kazao je za Faktor član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je prošle godine formiralo radnu grupu, u čijem je radu i sam sudjelovao, a koja je šest mjeseci radila na pripremi mogućih rješenja u vezi sa uvođenjem savremenih tehnologija u izborni proces. Nakon što su završili svoj dio posla, sačinili su informaciju koju je usvojilo Vijeće ministara.

Posao treba biti detaljno isplaniran

- U toj informaciji smo predložili izradu strategije i akcionog plana za uvođenje savremenih tehnologija, u kojima bi do detalja bili razrađeni svi koraci i rokovi za njihovo provođenje. Ovo je generacijski zadatak i ne bi se trebao provoditi stihijski. U svim zemljama, u kojima su se uvodile savremene tehnologije, prvo su provedeni pilot projekti na kojima se testirao taj postupak, kako bi se uočile i otklonile sve njegove slabosti. Zbog toga smo i u radnoj grupi, koju su osim članova CIK-a činili i ekperti iz različitih ministarstava i agencija, očekivali da će prvo biti usvojeni strategija i akcioni plan, kako bi se kvalitetno pripremili za ovaj proces – kazao je Arnautović, dodajući da se u suštini zalaže za uvođenje savremenih tehnologija, ali da cijeli taj postupak treba biti detaljno isplaniran.

Međutim, ako predložene izmjene budu prihvaćene i u Domu naroda, a do toga najvjerovatnije neće doći, nova tehnologija će se morati primijeniti već na narednim općim izborima u oktobru ove godine. To znači da će se za svako biračko mjesto osigurati barem po jedan skener listića, jedna kamera sa računarom na kojem će se snimati taj videomaterijal, te po barem jedan čitač otisaka.

Treba znati da su se prošli lokalni izbori održali na više od 5.000 biračkih mjesta, što ilustruje količinu opreme koju je potrebno kupiti. Osim toga, svu tu opremu je potrebno instalirati, te obučiti ljude koji bi njome trebali rukovati.

Za sve to je, prema procjeni predlagača ovih izmjena, a to su zastupnici SDP-a BiH, DF-a i SBB-a Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Denis Bećirović, Damir Bećirović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić i Damir Arnaut, potrebno 13 miliona KM.

Ipak, jedan od predlagača ovih izmjena Saša Magazinović smatra da je sve to moguće provesti do oktobra.

- Apsolutno ima vremena da se ove izmjene provedu. Ako pogledate ko je sve predložio i podržao izmjene, vidi se da su u pitanju ozbiljni ljudi koji neće krenuti u nešto što je neizvodivo. Ne trebaju se tražiti mane ovom procesu. Ono što trebamo tražiti jesu ruke u Domu naroda koje će ovo podržati. Vjerujte da ima mnogo domaćih, ali i međunarodnih političkih faktora koji su zainteresovani da se ove izmjene usvoje i da imamo fer i poštene izbore - kaže Magazinović.

Na pitanje šta tačno izmjene predviđaju, kako bi to izgledalo u praksi, Magazinović dodaje:

- Čim izmjene budu usvojene, javnost će biti informisana na koji način će biti provedene. Ja uopće ne želim ulaziti u tu temu. Vidim da je nekome namjera da kroz to "buši" zakon. Zakon nije "šupalj" na tom mjestu. Dajte da ga usvojimo, a onda će biti mogućnosti da, prije svega Centralna izborna komisija, koja više od dvije godine radi na ovakvim stvarima, kaže nam sve te korake i upozna javnost – kazao je Magazinović.

Međutim, Arnautović se ne slaže u potpunosti sa njegovim stavom.

- Nije neizvodljivo, ali teško je očekivati da se može i ostvariti. Za provođenje ovih izmjena i uvođenje novih tehnologija potrebno je ispuniti tri osnovna preduvjeta. Prije svega, potreban je opći konsenzus svih političkih stranaka. Naime, u realizaciji ovog projekta CIK će morati sarađivati sa brojnim institucijama, od državnog do općinskog nivoa. Ako ne bi bilo općeg konsezusa, uvijek bi postojala mogućnost da neka institucija, na čijem je čelu predstavnik stranke koja se protivi uvođenju tehnologije, opstruira cijeli posao. Pri tome, već prilikom glasanja vidjeli smo da su SNSD i HDZBiH bili protiv izmjena. Također, potrebno je u kratkom roku pripremiti i provesti proceduru javnih nabavki za kupovinu i instaliranje opreme. Kod nas je sistem javnih nabavki inače komplikovan i dovoljno je da vam neko uloži žalbu i da time blokira cijeli proces. Napokon, potrebno je osigurati novac. Pitanje je kako će to biti učinjeno. Tim prije jer su već usvojeni budžeti za ovu godinu – pojasnio je Arnautović, napominjući da je sve ovo lični stav i da ne govori u ime CIK-a.

Međutim, Magazinović smatra da novac neće biti problem.

- Na ovom zakonu, oni koji su ga predložili, ali i oni koji su ga podržali, rade već dugo vremena. Ja ću vas podsjetiti da je sastanak na kome je razgovarano o inicijalnom tekstu ovog zakona održan prije više od tri mjeseca. U međuvremenu se govorilo upravo o osiguravanju finansiranja i postoji nekoliko mogućnosti. Ima nešto novca u budžetu, a postoji i interes međunarodne zajednice da pomogne ovaj proces. Svako ko misli da ovo neće biti izvodivo ne treba se sekirati, ima načina da se ovaj posao završi – kazao je Magzinović.

Agencija nije dala saglasnost za otisak prsta i kamere

Posebna prepreka u cijelom procesu je zaštita ličnih podataka, s obzirom na to da je predviđena upotreba videonadzora i čitača otisaka prsta.

- Agencija za zaštitu ličnih podataka je dala mišljenje na predložene izmjene i naše mišljenje je da je korištenje skenera za brojanje glasova prihvatljivo, ali smo dali negativno mišljenje na upotrebu videonadzora na biračkim mjestima i čitača otisaka prstiju – izjavio je za Faktor direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.

Interesantno je da su ove izmjene Izbornog zakona jučer usvojene u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a da se mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka uopće nije spominjalo, kako na sjednici, tako ni općenito u javnosti. Nije jasno ni na koji način bi tačno trebalo funkcionirati skeniranje otisaka prsta, čak i ako bi stav Agencije bio pozitivan.