open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Pirić: Mi smo sadaka zemlja; Helez: lijekovi za COVID bolesnike i do 6.000 KM
Zastupnica Elzina Pirić (PDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj online sjednici je kazala kako se Vlada FBiH mora obavezati da nabavi vakcine protiv COVID-19 za dvije trećine stanovništva, dovoljno kisika u bolnicama i potrebne lijekove u bolničkim uvjetima za COVID pacijente. Zastupnik Nijaz Helez se fokusira na probleme građana na terenu ukazavši da u SBK sanduk za ukop umrlog od COVID-a naplaćuju i do 670 KM. 
18.03.2021. u 15:06
get url
text

- Zahvaljujem građanima FBiH što nas trpe, što nisu napravili proteste i otjerali nas i sve članove izvršne vlasti, jer ne znamo vladati. Danas idem na dženazu momku koji izgubi borbu sa koronavirusom, koji je rođen 1985. godine, šehidsko dijete. Spadamo u red sadaka zemalja kada je riječ o vakcinama. Bosna i Hercegovina ima gori status od Gaze. Mi danas treba da tražimo od Vlade FBiH da osigura novac za vakcine za dvije trećine stanovnika. Da se pomogne u osiguranje dovoljnih količina kiseonika u bolnicama i lijekova za liječenje COVID pacijenata. Danas je u Sarajevu teška situacija, za tri dana ovim tempom može biti u bit Tuzlanskom, Unsko-sanskom kantonu. Ponašajmo se svi odgovornije - poručila je Pirić.

Lijekove staviti na esencijalnu listu

Zastupnik Nijaz Helez je imao nekoliko pitanja za premijera FBiH Fadila Novalića.

- Sretan bih bio da je Vijeće ministara BiH radilo svoj posao kod COVID-19, ali nije. Mogle su biti i puno bolje mjere Vlade FBiH. Nalazimo se u katastrofalnom stanju. Predložit ću mjere koje Vlada FBiH treba da donese koje će poboljšati stanje u cijeloj FBiH. Imamo primjere građana koji su liječeni na Podhrastovima u Sarajevu i vjerovatno i u drugim kliničkim centrima i u njihovom liječenju korišteni su lijekovi tociliziumab, remdesivir, favipiravir, a koje treba usvrstiti na esencijalnu listu lijekova. Zahvaljujući tim lijekovima oni su preživjeli, ali nečijom odlukom oni više nisu na esencijalnoj listi, već se moraju kupovati, a davali su za njih od 4.000 do 6.000 KM. Znači, ko je siromašan i ne može platiti treba da preseli - govori Helez i dodaje:

Tabuti od 430 KM do 460 KM 

- Ja znam kolege koji su podizali kredite da bi ih platili, i da tražim da im se na osnovu računa vrati novac. Drugo pitanje se odnosi na Srednjobosanski kanton. Sugrađani koji su preminuli od COVID-19 u tom kantonu, njihove porodice su za ukope, za sanduk plaćali od 550 KM do 670 KM, tabut je od 430 do 460 KM! Treba porodicama da se vrati novac. Porodice su se zaduživale da bi platile. Ko je donio takvu odluku? Kontaktirao sam ZDK kod njih nije tako. Ovo je istina. Imam uplatnice. Upoznat sam da dosta građana iz FBiH ide na vakcinisanje u Srbiju, plaćaju te vakcine. Koliko je takvih? Građani su ogorčeni stanjem u FBiH. Narod je skeptičan i sramota je da vakcine u BiH dolaze kao sadaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.