open-navfaktor-logo
search
Iznenađeni posjetioci
Pionirska dolina: Veliko prijateljstvo u medvjeđoj jazbini
U zoološkom vrtu Pionirska dolina dom već desecima godina pronalaze brojne životinje koje potječu iz svih krajeva svijeta, bilo da su rođene u drugim zoološkim vrtovima ili u sarajevskom.
02.06.2020. u 20:15
get url
text
Pionirska dolina

Međutim jedna domaća, rođena u nekoj od obližnjih ulica, koja se doselila sama, polako postaje glavna u svakom smislu te riječi. Kao malo crnobijelo mače pojavila se jednog jutra, prije tri godine, a sada već ima svoju veliku porodicu koja se godišnje proširi i po nekoliko puta. Kao mala umiljata maca jutrima, prije tri maja, uposlenike Parka, čija se upravna zgrada nalazi u ovom prostoru, pratila je na posao, a tokom prve zime postala je i kancelarijska maca.

Tu je ulazila kroz prozor, koji bi teta Sabaha kao slučajno ostavljala odškrinut i pravila se da je ne vidi usnulu na radijatoru. Kad je izrasla u veliku mačku, drugo svoje proljeće provela je u ljetnoj bašti. Tu je dane provodila i jela dio obroka tete Sabine i uveseljavajući najmlađe goste koji su došli s roditeljima u najljepšu sarajevsku zelenu oazu. Onda je počela stvarati i svoju porodicu. Dok je godišnje na svijet i po dva puta donosila prekrasne mačiće, postala je i hrabra, velika, nestašna i radoznala maca, osobinama i neobičnim prijateljima slična animiranom liku djevojčice Maše iz dječijeg filma.

Njen najbolji drug postao je ogromni mrki medvjed čija nastamba se nalazi na istoj lokaciji, a koju je polako osvajala i činila svojom. U potrazi za miševima jedan dan posjetila je medino dvorište i tu ostala u igri žmurke sa svojim novim drugom. Medo koji je rođen u zoo vrtu, pa kao i druge životinje rođene na istim mjestima ne bi znao i mogao preživjeti nigdje drugo, prema maci Maši pokazao se vrlo dobronamjeran. Maca od tada gotovo svaki dan odlazi u njegovo dvorište, a prijateljstvo sa svakom novom posjetom postaje sve veće i veće. Vrlo često se zajedno zabavljaju i dok posmatraju uspaničene posjetioce koji uplašeni slikom mace u istom dvorištu s medom trče da nađu uposlenike Pionirske doline.

Gledaju ih začuđene i kada dobiju odgovor da je to sasvim uobičajena situacija i da su medo i maca pravi drugari čija igra sakrivanja ispod velikog drvenog panja ili u travi zna trajati satima. Ukoliko maca nekada ne dođe, medo zna čekati jer maca je tada zauzeta novim, majčinskim obavezama. Svoju sada i gotovo dvadesetočlanu porodicu smjestila je u ekonomskom dvorištu blizu majmunarnika, ali na svoje zabave s medom uvijek odlazi sama, uzvodno uz Koševski potok, u njegovu nastambu.

Macin neobični prijatelj ustvari je medvjedica Sonja, koja prijateljstvom najviše nervira svog rođaka Seju. Ni nova, mlada medvjedica Aida nije oduševljena macinim posjetama drugarici Sonji, čak ih se i pomalo plaši i pravi se da ju ne primjećuje. Međutim, to dvije najbolje drugarice macu Mašu i medvjedicu Sonju uopće ne zanima, kao ni uplašeni posjetioci koji smatraju čudnim da njih dvije dijele isti prostor. One svojim prijateljstvom dužim od dvije godine prkose svima i uživaju u drugarstvu, neobičnoj ljubavi i zabavama koje vrlo često organiziraju, javljaju iz Parka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.