open-navfaktor-logo
search
Počinje sezona
Pionirska dolina i zoo vrt spremni za zimu i niske temperature
Za sedam dana u Rekreativno zabavnom centru Pionirska dolina zvanično počinje zimska sezona i zimski tretman i način rada za sve stanovnike zoološkog vrta.
23.10.2020. u 20:55
get url
text

Međutim, već sada sve je spremno za dolazak niskih temperatura i zelena oaza u centru Sarajeva završila je sve potrebne pripreme, saopćeno je iz KJKP Park.

Skladišni prostori ispunjeni su potrebnim količinama sijena kao i krovni dijelovi pojedinih nastambi, žitaricama, hladnjače mesom, ostave dovoljnim količinama voća i povrća. 

Tokom oktobra završeni su svi radovi na termoizolaciji pojedinih nastambi, provjera sistema za grijanje, a određene životinje poput zebri i eland antilopa najveći dio dana već sada provode u toplim stajama i samo kada je temperatura viša od 10 stepeni borave na otvorenom. Tako se, s obzirom da potiču iz tropskih krajeva vodi računa o njihovom zdravlju i zaštiti.

U majmunarniku sa terarijem ljetne temperature nikad nisu ni prestale niti će ni kada vani minus bude ispod nule. Njihove nastambe zagrijavaju se pomoću centralnog grijanja, pa u domovima lemura, boe, kajmana, merkata i majmuna radijatori su već topli.

Njihovi obroci, kao i jelovnici drugih životinja u zimskom režimu od prvog dana novembra do zadnjeg dana marta bit će obilniji, kaloričniji, bogatiji vitaminima i mineralima, topli i kuhani, a vrlo je bitno i da temperatura u objektima bude ista kao u dijelova svijeta odakle potiču, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.