open-navfaktor-logo
search
Uvođenje mjera
Pionirska dolina: Gladni psi lutalice prošli ispod ograde i ubili lane
Na društvenim mrežama danas je objavljen snimak stradalog laneta u Pionirskoj dolini u Sarajevu kojeg su napali psi lutalice. Kako navode iz Pionirske doline, psi lutalice su prokopali rupu ispod ograde kuda su ušli i napali krdo jelena. Ograda je odmah popravljena te je pokrenuta procedura i uspostave video nadzora.
07.09.2022. u 18:58
get url
text

- U ograđeni prostor RZC Pionirska dolina i zoo vrt i to u nastambu u kojoj su smješteni jeleni lopatari jutros rano su nažalost, ispod ograde - kroz zemlju koju su sami iskopali ušli gladni psi lutalice i izvršili napad na stado. Usljed napada pasa lutalica na stado nažalost jedno mladunče lane nije uspjelo preživjeti, odnosno usmrćeno je – kazala je glasnogovornica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park Aldijana Hamza.

Sve se desilo na očigled slučajnog prolaznika koji je odmah reagovao u želji da zaštiti životinje.

- Uspio je brzom reakcijom otjerati gladne pse lutalice koji su ušli u čoporu, međutim na ogromnu žalost mladunče nije uspjelo preživjeti i uginulo je vjerovatno usljed preživljenog stresa. Pregledom naše veterinarske jedinice nisu utvrđene veće rane i ugrizi na tijelu usmrćenog mladunčeta. Komšija koji je prolazio saobraćajnicom koja gravitira uz ogradu nakon što je sve snimio i objavio na društvenim mrežama o postojanju snimaka obavijestio je i uposlenike jer se sve radilo o vrlo kratkom vremenskom roku od nekoliko minuta – kazala je Hamza.

U međuvremenu regovala je i služba hranilaca i zaposlenika Pionirske doline te su uginulo mladunče odnijeli na Veterinarski fakultet kako bi se utvrdio tačan uzrok smrt.

- Izvršen je i pregled kompletne ograde i ista je na svakom mjestu bila cjelovita, međutim vjerovatno gladni psi su ispod ograde iskopali zemlju i kroz napravljeni otvor ušli u ograđeni prostor i napali stado. Zahvaljujući brzoj reakciji slučajnog prolaznika spriječena je veća šteta i ovom prilikom RZC Pionirska dolina i zoo vrt upućuje zahvalnost komšiji, čije objave svega navedenog na društvenim mrežama su dodatno uznemirile javnost, iako su napadi pasa lutalica gotovo pa uobičajena pojava na gazdinstva i domaćinstva na području Kromolja, Nahoreva i okolnih naselja – ističe Hamza te dodaje:

- RZC Pionirska dolina i zoo vrt s obzirom na utvrđene činjenice stava su da se vjerovatno radi o napadu gladnih životinja i oni kao takvi našli su načina i dobro su izverzirani da uđu i u zaštićena i dobro ograđena, te osigurana području. Prije desetak godina slična situacija se desila kada su psi ušli koritom potoka i ni voda ih nije spriječila u tome.

Sugrađani koji su vidjeli snimak, pisali su da su neadekvatni uvjeti u kojima borave životinje u Pionirskoj dolini u Sarajevu uobičajeni, ističući da ograda nije cjelovita, da je tokom noći jako mali broj čuvara te da Pionirska dolina čak nema videonadzor.

- Već desetak godina naše službe osiguranja i zaštite uspijevaju posebno u noćnim satima spriječiti ovakve napade gladnih pasa koji usljed potrage za hranom pokušavaju ući u prostor Pionirske doline, a koja se prostire na površini od 9 hektara. Stoga je i pokrenuta procedura i uspostave video nadzora na cijelom području Pionirske doline, u toku ovog mjeseca će biti završena i to će dodatno pojačati mjere zaštite. Međutim, ovdje je riječ o nastambi koja gravitira uz dvije vrlo frekventne saobraćajnice i teško je bilo predvidjeti da će psi u čoporu iskopati zemlju kako bi prošli u ograđeni prostor. Navedeni otvor odmah je saniran, a dodatno će biti pojačane i mjere fizičke zaštite, jer očito je da imamo situaciju da životinje moramo štiti od napuštenih i gladnih životinja koje se slobodne kreću okolnim šumama, ulicama i prostorima – kazala je glasnogovornica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park Aldijana Hamza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.