open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Pilav: U Sarajevu evidentirano sedam klastera, 1.551 građanin u izolaciji
Direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba KS iznijela je epidemiološki bilten za protekla 24 sata.
29.03.2020. u 13:22
get url
text

Kako je kazala, u Kantonu sarajevo, od 39 testiranih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod šest osoba iz Sarajeva.

- U samoizolaciji se nalazi 1.551 građanin, kontinuirano se izriču mjere. Kada se utvrdi da je neko pozitivan izriče se mjera kućne izolacije, dakle svi članovi se stavljaju u kućnu izolaciju i provodi se zdravstveni nadzor - pojasnila je Pilav.

Kazala je da je evidentan povećan broj porasta testiranja i još jednom napomenula kako se testiranje vrši u odgovarajućem momentu i uz praćenje simptoma.

- Vrlo je važno testiranje raditi u određenom momentu, apelujem na građane da ne misle da se radi o odbijanje testiranja. Još jednom ponavljam, doktrinarno nije potrebno raditi testiranje asimptomatske osobe, time samo dobijamo problem jer možemo dobiti lažno negative nalaze - kazala je Pilav. 

Dodala je da je u Kantonu Sarajevo trenutno identifikovano sedam klastera i provjeravaju se svi kontakti. 

Istakla je kako je evidentno da se broj zaraženih u Sarajevu povećava i da je to ono što se očekuje i u narednom periodu.

Kazala je i da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo istragu vezano za smrt pacijentice na Ilidži, te da će svi podaci u vezi s tim slučajem biti dostavljeno toj pravosudnoj instituciji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.