open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Pilav: Pozitivno 15 osoba, novi klaster zbog sastanka sredinom marta
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i članica Kriznog štaba KS, rekla je u subotu da je u tom kantonu do sada urađeno 129 testova na novi koronavirus, a da je njih 15 pozitivnih, dok je ranije zabilježen i jedan smrtni slučaj.
28.03.2020. u 14:27
get url
text

- Radilo se nešto brže, kako smo najavili, jučer su napravljena 22 testiranja od čega je pet bilo pozitivnih. Nažalost, kroz ovaj period od 15 pozitivnih imamo i jedan smrtni ishod, koji se neposredno veže za infekciju koronavirusom. Broj za koji uvijek pravi presjek to je 1.699 sugrađana u samoizolaciji, ali prema bazi ZZJZ KS i 524 sugrađanina koji su u ovom periodu izašli iz samoizolacije - rekla je Pilav i dodala:

"Imamo otvorenih šest klastera, od jutros imamo jedan novi klaster. Radilo se o jednom sastanku koji je održan sa većim brojem učesnika u Sarajevu sredinom marta mjeseca. Unatoč svim našim upozorenjima, naredbama, preporukama, mi smo sada u situaciji da hvatamo te pozitivne slučajeve iz perioda u kome su bile preporučene mjere odgađanja ili zabrane javnih skupova."

Skrenula je pažnju sugrađanima da prilikom javljanja u zdravstvene ustanove i kasnije u kontaktima sa epidemiolozima daju tačne podatke, jer ZZJZKS još uvijek veže epidemiološke veze.

- Svi do sada prepoznati klasteri isključivo se vežu za drugi, ne izravni, nego drugi kontakt sa zemljama koje su znatno ugrožene. Dakle, to je Njemačka, Španija, Francuska, i to je do sada prepoznato u našim klasterima - istakla je Pilav.

Kazala je i da je KS jučer bez problema proveo značajnu zdravstvenu mjeru pravljenje sanitarnog koridora, a to je izmještanje 18 mladih ljudi pristiglih iz Italije sa aerodroma do Studentskog doma Bjelave, gdje će biti u karantinu.  

- Napravljena je epidemiološka anketa, napravljen je zdravstveni pregled, svi studenti su dobrog zdravstvenog stanja, asimptomatski. Dakle, niko od njih nije febrilan, niti ima bilo kakav respiratorni simptom. Jedino je zabilježeno da su bili umorni od puta i dužeg čekanja na rimskom aerodromu. Brigu o zdravlju tih studenata preuzima Dom zdravlja KS uz kontinuirani nadzor epidemiološke ekipe. Mi smo danas njima dali slobodan dan da se odmore, a sutra ćemo obaviti testiranje - naglasila je Pilav.

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, je istakao da su donesene mnoge preporuke i naredbe u prethodnom periodu kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. No, u ovom trenutku ono na čemu Vlada KS radi je nabavka respiratora i medicinske opreme u saradnji sa UNDP-ijem.

- Izdvojili smo inicijalni fond od milion marka za potrebu kupovine sanitetske i medicinske opreme. Upravo sa UNDP-ijem rješavamo nabavke respiratora i druge medicinske opreme. Podsjetiću javnost da je svako ministarstvo unutar svojih mogućnosti iznašlo sredstva za kupovinu po jednog respiratora. Također, ured premijera i predsjedavajućeg Skupštine. Tako da će se tih 14 respiratora kupiti. Skupa sa sredstvima koja udružujemo sa UNDP-ijem to će biti broj od nekih dvadesetak respiratora - pojasnio je Nenadić.

Dodao je i da je izdvojeno pet miliona KM u fond za saniranje posljedica izazvanih koronairusom u privredi. Također je za nedjelju najavio sastanak sa poslodavcima, kako bi izašli sa konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja radnika koji su otpušteni. Nenadić je posebno pohvalio odluku kantonalne policije koja je odlučila da će za tri mjeseca produžiti važenje postojećeg kolektivnog ugovora, koji je isticao 31. marta, i da u ovoj situaciji neće razgovarati o povećanju plata.

- Čitava jedna ekipa ministara iz Vlade KS je u Suhodolu, gore osposobljavamo prostor, dodatne kapacitete. Za šta će nam trebati, odlučivaćemo narednih dana. Međutim, stvaramo kapacitete za razne potrebe i na raznim lokacijama, zlu ne trebalo. Idemo, također u Centar Skenderija, gdje želimo da vidimo kakvi su kapaciteti da napravimo eventualno za smještaj većeg broja osoba, ukoliko to bude potrebno - rekao je Nenadić.

Na kraju je kazao i da će Vlada KS tokom dana dobiti blizu 4.000 testova, koji će se raditi u tri laboratorije na području kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.