open-navfaktor-logo
search
KS
Pilav: Nalazimo se u fazi dostizanja platoa epidemije
Broj testiranih na novi koronavirus u posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je 247, od toga je potvrđen jedan slučaj koronavirusa, rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.
25.04.2020. u 16:00
get url
text

Ukupan broj hospitaliziranih je deset, od čega je osam na Kliničkom centru i dva u Općoj bolnici, pojasnila je Pilav.

Kako je kazala, broj potpuno oporavljenih u protekla 24 sata je četiri, i nema smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa.

- Kulminativni presjek ovih podataka za period od 30. januara do 24. aprila, gdje je ukupno u KS-u urađeno 3.213 testova, a pozitivnih na novi koronavirus 131, od čega je 22 retestirano. Potpuno izliječenih osoba je 28, a trenutno aktivnih slučajeva u KS-u 65 i smrtnih slučajeva u prethodnom periodu je bilo šest - izjavila je Pilav.

Mišljenja je da je KS-u zadovoljavajuća epidemiološka situacija.

- Gledajući dešavanja u regionu i zemljama u susjedstvu, otprilike ono što se dešava u Federaciji BiH i KS-u je nešto stabilnija epidemiološka situacija. Kada gledamo susjedne zemlje možemo reći da se svi zajedno nalazimo u fazi dostizanja platoa epidemije, u ovom periodu. Prateći sve te podatke, Federacija BiH se odlučila za liberalizaciju javno-zdravstvenih mjera - istakla je Pilav.

Podsjetila je da je bilo nekih naredbi za KS koje su donesene jučer u poslijepodnevnim satima, a radi se o produženju rada nekih prodavnica.

- Naredbe su tu da se poštuju i mi ćemo u potpunosti ispoštovati mjere Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite ali još jednom podsjetiti naše sugrađane na preporuke međunarodnih institucija, u prvom redu Svjetske zdravstvene organizacija, da mi, kao i cijeli svijet, ulazimo u eru koja se zove era novih normi - pojasnila je Pilav.

Kako je kazala, u tom periodu će se sigurno morati poštovati fizička distanca, obavezno nošenje zaštitne opreme.

- Sigurno ćemo još neko vrijeme izbjegavati veća okupljanja. Obzirom na lijepe proljetne dane i ramazan još jednom pozivam sugrađane da se pridržavaju propisanih normi, da izbjegavaju veća okupljanja, na odgovarajućoj distanci - dodala je Pilav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.