open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Pilav: Imamo značajan pad i usporavanje epidemije u Kantonu Sarajevo
U Kantonu Sarajevo je poslije prve sedmice osmog mjeseca uslijedio pad broja novozaraženih, što implicira dobru implementaciju javno-zdravstvenih mjera, kazala je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.
16.09.2020. u 14:51
get url
text

- U KS je prethodna 24 sata broj novozaraženih bio 39, od čega 64 posto je potvrđeno kod osoba koje su već u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima. Broj izliječenih je 39, broj smrtnih ishoda je jedan, a broj obrađenih testova je 409. Broj hospitaliziranih trenutno na Kličničkom centru je 24 i otpušteno je iz izolaratorija pet osoba - rekla je Pilav na današnjoj konferenciji za medije.

Predstavila je i presjek epidemiološke situacije zaključno sa 14. septembrom.

- Pratimo ovdje period od 1. juna pa nadalje jer to je period kada smo imali "korona free" Kanton Sarajevo. Uvijek se za prethodni period referišemo od 1.6. Kada je u pitanju dnevni broj novozaražnih, imali smo ta dva čuvena pika, jedan je bio početkom sedmog mjeseca, a jedan u prvoj sedmici osmog mejseca nakon čega je uslijedio pad broja novozaraženih, što implicira dobru implementaciju javno-zdravstvenih mjera - kazala je Pilav.

Istakla je da je vrlo važno pratiti i sedmičnu incidencu novozaraženih u praćenju cjelokupne epidemiološke situacije.

- Početkom šestog mjeseca, od 1. juna pa do prve polovine osmog mjeseca imali smo zaista veliki broj sedmične incidence novozaraženih, on je iznosio 561, i onda je došlo do značajnog pada broja novozaraženih kroz naredne sedmice i u petnaestoj sedmici u kojoj se sada nalazimo sedmična incidenca novozraženih je 191 - kazala je, napominjući da je za praćenje epidemije važan i reprodukcijski broj.

- On se kreće oko jedan, a to je jako dobro jer ide u prilog usporavanju epidemije u KS. Trenutni reprodukcijski broj, što znači koliko jedna novozaražena osoba može zaraziti drugih, je ispod jedan - dodala je Pilav.

Napomenula je da prate i podatke o kretanje dnevnog prosjeka novozaraženih na 100.000 stanovnika na osnovu sedmodnevnog prosjeka.

- Do jučerašnjeg dana u KS je broj oboljelih na 100.000 stanovnika bio 6,59. To je pad krivulje. Usporedbe radi, negdje početkom osmog mjeseca taj broj je bio 22 na 100.000 stanovnika. I ovaj indikator govori u prilog da dolazi do tog značajnog pada i usporavanja epidemije - rekla je Pilav.

Istakla je također da podaci kojima raspolažu pokazuju da se broj aktivnih slučajeva smanjuje te povećava razlika između broja izliječenih i broja aktivnih slučajeva u KS.

- U KS smo imali ukupno 37.206 obrađenih testova. Broj novozaraženih je manji, otprilike se u posljednje vrijeme kreće između osam i deset posto, što je zadovoljavajuće. I dalje je najveći broj novozaraženih kod radno aktivnog stanovništva, i to najviše kod starosne dobi od 36 do 50 godina i starosne dobi od 19 do 35 - kazala je Pilav, dodajući da se u KS u samoizolaciji ili kućnoj izolaciji nalazi 699 osoba.

Kada se radi o distribuciji oboljelih po općinama u KS, najveći broj ukupnih slučajeva je zabilježenih u najnogoljudnijim općinama - u Novom Gradu i Novom Sarajevu.

Ministar privrede KS Draško Jeličić podsjetio je da je Vlada prije skoro mjesec objavila srednjoročne mjere koje bi trebale pomoći privrednicima, posebno malim, da lakše prebrode ovu kriznu situaciju.

- Tačnije, 28.8. objavljena su četiri javna poziva prema privrednim subjektima koji u skladu sa uvjetima mogu da se prijave i ostvare pravo na dodjelu poticajnih grant sredstava - kazao je Jeličić.

Dodao je da je krajnji rok za dostavljanje dokumentacije 18. septembar putem protokola ili 19. septembar putem pošte.

- Nadam se da će privrednici iskoristi ovu priliku. Također, bit će još direktnih poticajnih sredstava koja su namijenjena za očuvanje radnih mjesta koje će KS izdvojiti - rekao je Jeličić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.