open-navfaktor-logo
search
Nije zdravo
Pila mnogo vode, a to ju je zamalo ubilo
Voda definitivno može štetiti zdravlju ako je odjednom popijete previše, upozoravaju ljekari
02.11.2019. u 10:49
get url
text
Pijenje vode

Johanna Pakenham je prije godinu dana gotovo izgubila život, na potpuno bizaran način, slijedeći najčešću ljekarsku uputu "da pije više vode". Naime, ta je Britanka, profesionalna trkačica maratona, istrčala Londonski maraton, a nakon što je prošla cilj samo se srušila, piše BBC.

Johanna Pakenham

Hitno su je odvezli u bolnicu gdje su otkrili kako je uzrok njenih problema hiponatremija, stanje prouzrokovano pijenjem previše vode. To je rezultiralo razrjeđivanjem svih soli i minerala u njenom tijelu, a javilo se nakon unosa preko četiri litre vode. Danas ona želi upozoriti ljude da zaista postoji opasnost od pijenja previše vode, što ona nikad nije ni čula, već se vodila samo time da je "voda zdrava".

Voda definitivno može štetiti zdravlju ako je odjednom popijete previše, upozoravaju ljekari. Tada se količina tekućine u krvi povećava, a to pak smanjuje koncentraciju elektrolita, posebno natrija.

Kada pretjerujete s vodom, tada u stanice ulazi previše tekućine te počnu bubriti. Sad zamislite da se to bubrenje počne odvijati u mozgu - to može biti kobno. Osim toga postoji opasnost i od prestanka rada srca i bubrega, nastanka endema na plućima...

Rizik je još veći ako se u kratkom vremenu popije veća količina vode, nekoliko litara. Bubrezi tada nisu u mogućnosti svu tu silnu tekućinu pretvoriti u mokraću i izbaciti iz tijela.

U medicinskoj literaturi spomenut je slučaj iz 2008. godine kada je život zbog intoksikacije vodom izgubila 47-godišnja žena. Voljela je planinariti, a tog kobnog dana uputila se na rutu od pet sati pješačenja po Nacionalnom parku Grand Canyon u SAD-u. Pila je jako puno vode. Kasnije je sjela u autobus i pala u nesvijest. Do dolaska ljekara je došla svijesti, ali teško je govorila i žalila se na glavobolju. Ljekari su najprije sumnjali da je ozlijedila kičmu. Na putu do bolnice počela je jako povraćati, radilo se o prozirnoj tekućini, a potom je pala u komu. Mozak joj ne naticao, umrla je u manje od 24 sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.