open-navfaktor-logo
search
Pojašnjeno
Pijete tablete bez vode, znate li da to može biti opasno
S vremenom, tableta se može razgraditi te takva nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija
21.11.2019. u 11:22
get url
text

Gutanje tableta lakše je uz čašu vode, no takva konzumacija i puno je bezazlenija, navodi thehealthy.com. Naime, ukoliko se uzima bez vode, moguće je da će tableta zapeti u jednjaku, a  to onda može izazvati ozbiljne komplikacije. 

Lijekovi koji zapnu u jednjaku izazvat će upale i iritacije te mogu rezultirati simptomima kakvi su žgaravica, bolovi u prsima te krvarenje, kazala je dr. Jennifer Caudle. No, budući da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol i zbog toga što se simptomi ne moraju pojaviti odmah, teško ćete uočiti je li tableta zapela ili nije. 

S vremenom, tableta se može razgraditi te takva nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija. 

Istraživanje objavljeno u Turkish Journal of Gastroenterology utvrdilo je kako svaki lijek može izazvati čir na jednjaku, no dr. Caudle navodi kako neki lijekovi mogu izazvati više štete od drugih. U tu skupinu spadaju lijekovi za osteoporozu, antibiotici te lijekovi protiv bolova koji su dostupni bez recepta. 

Kako bi izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti s 200 ml vode, a dr. Caudle navodi kako je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego ležećem. 

Tablete je pametno uzeti 15 minuta prije odlaska u krevet kako bi joj dali dovoljno vremena da se spusti jednjakom, kazala je. U konačnici, liječnica zaključuje kako neće svaka tableta koju popijete zapeti u jednjaku, no rizik je svakako veći ako pijete tabletu bez čaše vode. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.