open-navfaktor-logo
search
Presuda
Pijan vozio najmanje 80 km/h: Vozaču četiri godine zatvora za smrt braće
Na četiri godine robije osuđen je Nemanja Petrović (26) iz mjesta Donji Ranković, općina Teslić, jer je, kako se navodi u presudi, 16. septembra 2018. godine, oko 8:20 sati, u teslićkom mjestu Osivica, vozeći BMW usmrtio pješake, braću Savu (73) i Branka (64) Gačića.
16.08.2021. u 08:17
get url
text

Okružni sud u Doboju nepravosnažno je Petrovića oglasio krivim da je tih momenata, između ostalog, bio u stadiju lakog pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,19 promila, a usljed čega nije bio sposoban da sigurno vozi.

Upravljao je BMW-om brzinom od najmanje 80,8 km/h, gdje je dozvoljeno do 80 km/h, te tokom ulaska u krivinu ulijevo vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Prema presudi, bio je svjestan da kršenjem saobraćajnih propisa može izazvati opasnost za život ljudi, ali je pristao na to.

- Usljed toga je, izlazeći iz krivine ulijevo, desnim točkom sišao sa kolovoza na desnu bankinu i izgubio kontrolu nad vozilom, te je naletio na pješake Savu i Branka Gačića, koji su se kretali uz desnu ivicu kolovoza u istom smjeru - ističe se u presudi, pišu Nezavisne.

Savo je preminuo na mjestu nesreće, a Branko šest dana kasnije u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

Osim što mu je izrečena zatvorska kazna od četiri godine, Petroviću je oduzeta i vozačka dozvola na dvije godine, te je obavezan da za krivični postupak plati 3.444 KM i paušal sudu od 150 KM u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Dragan Gačić, sin stradalog Save, smatra da je kazna neprimjerena i preniska, te da je ovakva kazna podsticaj za druge vozače da ne poštuju zakonske propise za volanom.

Nemanjin otac Dragan Petrović ranije je u svom iskazu naveo da je kritičnog dana sa sinom, kao suvozač u vozilu, krenuo na izletište "Eko-oaza", gdje su planirali napraviti manje druženje za prijatelje povodom kupovine vozila. Kazao je da sinu, koji je prethodnu noć izlazio, ne bi dozvolio da upravlja vozilom da je znao da je pod utjecajem alkohola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.