Okružni sud Doboj

Pijan udario u drvo: Vozaču "golfa" tri godine zatvora zbog pogibije suvozača

Objavljeno: 18.12.2018. u 14:11

Upravljajući automobilom "golf 4", sa 1,28 promila alkohola u krvi, Stoparić je pri brzini od 110 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad vozilom, koje je sletjelo s kolovoza i udarilo u drvo

FOTO: ARHIV

Okružni sud u Doboju osudio je Cvjetka Stoparića (24) na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće  u alkoholiziranom stanju, u kojoj je poginuo njegov suvozač Milan Lukić (24).

Nesreća se dogodila 25. maja prošle godina, oko 23.30 sati, na putu Pelagićevo - Gradačac. Upravljajući automobilom "golf 4", u stanju lakog pijanstva, sa 1,28 promila alkohola u krvi, Stoparić je pri brzini od 110 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad vozilom, koje je sletjelo s kolovoza i zahvatilo desnu bankinu.

Nakon 51 metra vozilom se ponovo vratio na kolovoz, prešao dijagonalno na lijevu stranu, a potom u potpunosti napustio kolovoz i desnom bočnom stranom udario u stablo udaljeno oko 10 metara od ceste.

Tom prilikom Lukić je zadobio teške povrede usljed kojih je preminuo na putu za bonicu u vozilu Hitne pomoći, dok je Stoparić, koji je također teško povrijeđen u besvjesnom stanju prevezen u Urgentni centar Brčko, odakle je prebačen u UKC Tuzla.

Lakše povrede zadobio je i putnik u vozilu Tošo Đuričić, koji je, nakon ukazivanja pomoći, pušten kući.

- Optuženi se, kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj, te je doveo u opasnost život ljudi, pa je usljed toga nastupila smrt jednog lica, čime je počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja -navedeno je u presudi.

Osim zatvorske kazne, Stopariću je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jedne godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije