Perite je što češće

Pidžama je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija

Objavljeno: 21.10.2018. u 21:12

Ukoliko istu pidžamu nosite previše dugo možete  izazvati niz dermatoloških problema. Zbog toga stručnjaci savjetuju koliko dana je preporučivo da je nosimo 

Žene nose pidžamu 17, dok je muškarci peru nakon 13 dana korištenja

Kada ste posljednji put oprali svoju pidžamu? 

Statistike pokazuju da je prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu 17, dok je muškarci peru nakon 13 dana korištenja. 

Od 2.500 žena koje su učestovale u istraživanju, skoro polovina dama je kazala kako je glavni razlog što ne mijenjaju pidžamu dovoljno često činjenica da često zaborave koliko večeri su je nosile. S druge strane, većina muškaraca je navelo da je ne peru svake nedjelje jer "nose ono što im se prvo nađe pri ruci". 

Pa, da li bi trebalo češće da je peremo? 

S obzirom da se tokom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve ćelije kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih telesnih izlučevina. 

- Odgovor na pitanje koliko često bi trebalo da je perete zavisi od brojnih faktora i do stepena vaše lične higijene. Tehnički, unutrašnji dio pidžame je u dodiru s kožom, pa ga možete posmatrati isto kao donji veš. Međutim, ako se tuširate ili kupate prije nego što legnete u krevet, vaša pižama neće biti tako prljava. U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili gripu, pidžamu bi trebalo da perete svakog dana. Isto važi ako boravite u pižami preko cijelog dana, noseći je u kući umjesto garderobe - smatraju stručnjaci.

Izvor:   BNTV

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije