open-navfaktor-logo
search
Hrvatski europarlamentarac
Picula: Nužno je da EU pomogne BiH, treba biti zadovoljan stavom iz Brisela
 Nužno je da Evropska unija pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, prva je izjava Tonina Picule, hrvatskog europarlamentarca kojeg je Evropski parlament imenovao izvjestiteljem za novu strategiju proširenja EU-a.
28.06.2022. u 08:13
get url
text

Picula je, gostujući u Studiju 4, rekao kako mu je prvi zadatak nastaviti posao koji radi od ulaska u Evropski parlament 2013.

Što se tiče evropskih ambicija Bosne i Hercegovine i očekivanja kako neće dobiti ništa na Europskom vijeću, Picula smatra kako BiH može biti zadovoljna, s obzirom na stanje u zemlji.

- Proširenje ovisi i o apsorpcijskoj sposobnosti EU, ali i o reformskim kapacitetima država kandidatkinja. Nažalost, ovog trenutka BiH, uz Kosovo, najviše zaostaje na tom putu. Međutim, u dokumentu se nakon dugo vremena govori i o mogućnosti da BiH dobije status kandidata do kraja ove godine, čak se i ta lista prioriteta pomalo relativizira. Pomalo se dijeli na one koje doista moraju biti ispunjene, i one koje će možda moći pričekati datum početka pregovora. Mislim da je ovo novi zamah u aspiracijama BiH na njenom evropskom putu - kazao je Picula.

U odluci politike premijera Plenkovića i ultimativnom stavu predsjednika Milanovića kada je riječ o statusu BiH u odnosu na EU, smatra Picula, ne bi trebalo bi tražiti odgovornost.

- Zahtjev da se BiH na ovom Vijeću da status kandidata je bio previsok zid koji se nije moglo tek tako preskočiti. Za razliku od ratu izložene Ukrajine, BiH konkretno se već dugi niz godina ne uspijeva nositi s nekim unutrašnjim problemima. Ovog trenutka se nije moglo bolje i više - dodaje on.

Nakon "hladnog stava" Brisela što se tiče statusa kandidatkinje, Picula poziva sve uključene u BiH politiku da zadrže hladnu glavu.

- Bilo bi dobro da ta kampanja ne bude prljava, upravo zbog mogućeg dobijanja kandidatskog statusa, i da se ne zaoštravaju ionako zaoštreni odnosi u BiH. Osobito je važno da se nakon izbora, bez obzira na ishod, ne dogodi neki novi dramatičnih zbivanja - napominje.

Ističe kako se europarlamentarci godinama sistemski bave problemima s kojima se nosi BiH, prenosi HRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.