open-navfaktor-logo
search
Spremni dati podršku
PIC o 25. godišnjici Dejtona: Vrijeme da se ispune težnje građana BiH prema prosperitetu i stabilnosti
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Dejtonski mirovni sporazum.
20.11.2020. u 12:23
get url
text

Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje, istakli su iz PIC-a.

- Nakon Dejtona došlo je do pozitivne transformacije jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti. Ali sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti. Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika. Ta posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava. Međunarodna zajednica je i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja - navodi se u saopštenju PIC-a.

Članovi odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija koji su se pridružili ovom saopćenju su: Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Ujedinjene nacije u BiH, Vijeće Evrope, NATO štab Sarajevo, EUFOR, ambasade Švedske i Švicarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.