Pjena se koristi za prigušivanje zvuka uređaja, a može se raspasti na čestice koje se lako udišu i nadražuju disajne putove, saopćeno je.

U raspadu pjene nastaju plinovi koji također mogu biti toksični i uključuju opasnost obolijevanja od raka, navode iz kompanije.

Kompanija će povući između tri i četiri miliona respiratora i strojeva za asistenciju pri disanju u slučaju apneje u snu, rekao je izvršni direktor Philipsa Frans van Houten.

Philips je u poslovnom izvještaju za prvo tromjesečje objavio da je za rješenje tog problema izdvojio 250 miliona eura, a sada planira izdvojiti još 250 miliona.

- Upotrijebit ćemo sve svoje kapacitete i fokusirati se isključivo na zamjenu i popravak tih uređaja - rekao je Van Houten, dodajući da će im za to vjerovatno trebati godina.

- Zato nećemo moći opslužiti nove kupce, "pa će na tom području doći do nestašice", dodao je čelnik nizozemske kompanije.

Philips sugerira korisnicima uređaja za asistenciju pri disanju u slučaju apneje u snu (CPAP) da ih prestanu koristiti.

Oko dvije trećine tih uređaja prodaje se u SAD-u, napominje Reuters.

Ljekari koji pacijente održavaju u životu uz pomoć respiratora moraju odvagnuti je li moguća opasnost povezana s raspadom pjene veća od ostalih rizika, dodali su iz kompanije.

Glasnogovornik Philipsa Steve Klink rekao je da kompanija sarađuje sa zdravstvenim vlastima na sigurnoj zamjeni za pjenu, ali prvo mora proći provjere i ispuniti regulatorne zahtjeve.

Problem će negativno utjecati na prihod odjela koji proizvodi sporne uređaje, ali dobri rezultati u drugim dijelovima poslovanja nadoknadit će taj pad, procjenjuju u nizozemskoj kompaniji, potvrdivši smjernice za cijelu godinu.

U aprilu Philips je objavio da mu je temeljna dobit u prvom tromjesečju porasla za 74 posto, na 362 miliona eura.

Prihod mu je porastao devet posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratni faktori.