open-navfaktor-logo
search
Klinička ispitivanja
Pfizer počinje testiranje oralnog lijeka protiv koronavirusa
Američka farmaceutska kompanija Pfizer počela je klinička ispitivanja oralnog antiviralnog lijeka protiv koronavirusa, objavljeno je u utorak. 
23.03.2021. u 19:08
get url
text

Prva faza testiranja je u Sjedinjenim Američkim Državama PF-07321332, vrste lijeka koja se naziva inhibitor proteaze, a djeluje tako da inhibira enzim koji virus treba replicirati u ljudskim stanicama. 

- Zaustavljanje pandemije COVID-19 zahtijeva prevenciju putem vakcinacije i ciljane tretmane za one koji pokupe virus - rekao je Pfizerov šef naučnih istraživanja MIkael Dolsten i dodao:

- Uzevši u obzir da SARS-CoV-2 mutira i globalni uticaj koji ima COVID-19, ispostavilo se da će biti veoma važno imati terapeutske opcije i sada i nakon pandemije.

Nakon što su razvili vakcinu u dvije doze sa njemačkim partnerom BioNTechom, kompanija planira razviti mRNA tehnologiju kako bi razvijala vakcine protiv drugih virusa. 

Ova tehnologija dozvoljava farmaceutskim kompanijama da razmotre korištenje metode koja je upotrijebljena u drugim medicinskim područjima osim vakcina, što potencijalno podrazumijeva investicije vrijedne bilione dolara. 

Pandemija koronavirusa je ponovo počela da raste u martu, prvi put poslije januarskog vala u SAD-u, najpogođenijom državom. U SAD-u je više od 543.000 ljudi preminulo od posljedica zaraze koronavirusom, a 126 miliona primilo je barem jednu dozu vakcine, ali manje od 45 miliona je primilo dvije, što je 13,5 posto populacije, podaci su Centra za kontrolu bolesti i prevenciju od ponedjeljka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.