Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, poručio je danas u Sarajevu da "žele vjerovati da će i u BiH konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja".

Pezzuto je govorio prije redovne sesije Kruga 99 o temi "Mir kao put nade: dijalog i pomirenje". Današnji sastanak, kako je rečeno, ima za temu: "Dijalog i pomirenje kao put mira". 

- Razvijajući ovu temu, slijedit ćemo poruku pape Franje za 53. Svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. januara. Izlaganje je sastavljeno iz dva dijela. U prvom se navodi temeljni uzrok, a ne neposredni i konkretni, svakog rata: to je netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje. Stoga ga treba zatrti i eliminisati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat - pojasnio je Pezzuto.

Kako je kazao, u drugom dijelu izlaganja, međutim, govorit će se o pozitivnim mjerama koje treba poduzeti kao lijek za postizanje mira. 

Pezzuto je rekao da su "to dijalog i međusobno slušanje, koji njeguju povjerenje i prepoznavanje drugog (tj. različitog) brata, čije je porijeklo - kao i svakog ljudskog bića - od Boga". 

Nakon što se ostvari ozračje bratstva, neće biti teško zauzeti se u „strpljivom traženju istine i pravde“ koje u vidu postizanja istinskog, konačnog i trajnog mira mora biti prevladano pomirenjem i oprostom. Stoga, želimo vjerovati da će i u BiH, u kojoj je mirovni proces u toku od kraja devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju", poručio je Pezzuto.

Iz Kruga 99 poručili su da u cjelini podržavaju političke, moralne i druge stavove koji su iskazani u papinoj poruci povodom 1. januara.