Bosna i Hercegovana se suočava sa preprekama koje destabiliziraju državu i regiju, kazao je David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta.

Pettigrew je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezaviznih intelektualaca "Krug 99" govorio na temu "blokade razvoja postgenocidnog društva i države BiH".  

- Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem spječavaju neophodan ključni proces izlječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu - kazao je Pettigrew. 

Dodao je da "neuspjeh" međunarodne zajednice u rješavanju ovih prepreka omogućava Republici Srpskoj da "nastavi i dalje slijediti svoj osnivački, genocidni cilj etničke homogenosti." 

Istakao je da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko također nije uspio da efikasno odgovori na sve dublju krizu u zemlji.

- U svojim uzastopnim izvještajima u UN-u u periodu od deset godina, visoki predstavnik je ponavljao svoju zabrinutost zbog prijetnji miru koje dolaze iz Republike Srpske, ali na te prijetnje nije efikasno odgovorio - poručio je Pettigrew. 

Dodao je da se diplomatskim djelovanjem trebalo omogućiti postavljanje spomen obilježja žrtvama na mjestima zločina poput Foče, Omarske, Prijedora, Trnopolja na isti način kako je uspostavljen Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. 

- Nedjelovanje visokog predstavnika je još više zabrinjavajuće zbog toga što je BiH postgenocidno društvo, društvo u kojem je prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije. Međutim, zbog nedjelovanja visokog predstavnika, preživjeli se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi negiranja genocida i govora mržnje, sprečavanja povratka nesrpskog stanovništva u njihove domove kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS-a nastavlja i dalje da progoni preživjele. BiH nije samo postgenocidno društvo već je također mučena nastavkom osnivačke genocidne namjere RS-a. Ova genocidna kultura sa nacionalističkim i fašističkim tendencijama kontinuirano cvjeta u RS-u od 1995. godine - poručio je Pettigrew. 

Istakao je da je glorificiranje ratnih zločinaca ukazuje na to da "zlodjela nisu zločini već herojski i plemeniti cilj", te da se na taj način prijeti sljedećim okrutnostima. 

- Zbog nedjelovanja visokog predstavnika BiH i dalje visi na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom. Međunarodna zajednica se mora suočiti sa sramotom svog neuspjeha da preuzme odgovornost kako bi odgovorila na prijetnje miru. Ponovo da kažem, moramo upitati šta čeka visoki predstavnik? Vrijeme je da djeluje! - poručio je američki profesor.