Profesor Pettigrew, koji je član i Upravnog odbora Programa za studij o genocidu Univerziteta Yale, izjavio je to na sesiji Kruga 99 u online formatu o temi "Može li konačna presuda Mladiću utjecati na građansko uređenje BiH?".

- Mladićevi ratni zločini osigurali su teritorij RS-u, što je prepoznato i ozakonjeno Dejtonskim sporazumom. To je priznanje koje je bilo ništa manje nego nagrada za uspješan genocid - istakao je.

Smatra da Mladićevo toksično naslijeđe ipak traje, ne samo na transparentima, muralima i počasnim pločama kojima se slavi, već i kroz postojanje same RS koja, za sada, nastavlja političkim sredstvima genocidni rat s ciljem postizanja etničke homogenosti i potkopavanja suvereniteta Bosne, stvaranjem krize za krizom.

Podsjetio je da se izbor Bidenove administracije očekivao u novembru 2020. godine nagovještavajući novu nadu za BiH, uključujući napredak u ustavnoj reformi i kretanje prema članstvu u EU i NATO-u, ali da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, odabrao upravo taj trenutak za posjetu Bosni i Hercegovini te upozorio na ozbiljne posljedice svakog pokušaja promjene Dejtonskog sporazuma.

Mrtva tačka negrađanskog ustroja

Smatra da RS i Ruska Federacija podržavaju samo okvir Dejtona kako bi se Bosna i Hercegovina zadržala na mrtvoj tački negrađanskog ustroja, zastoj koji sprečava ustavnu reformu koja bi omogućila prijelaz s etnički podijeljenih konstitutivnih naroda na zajedničko dostojanstvo i prava svih građana.

- Podržavajući Dejton i njegove hrvatske i srpske nacionalističke stranke, što za rezultat ima nefunkcionalnu BiH, Ruska Federacija ugrožava sposobnost BiH da zadovolji potrebe svojih građana. Ne samo da je kočila sposobnost BiH da odgovori na trenutnu građansku krizu, već i da odgovori na trenutnu krizu javnog zdravstva. U tom smislu, Ruska Federacija i njeni saveznici postali su egzistencijalna prijetnja BiH. Takvo je otrovno naslijeđe Ratka Mladića - kazao je profesor.

Istakao je da međunarodna zajednica mora slijediti strategiju koja bi istovremeno reagirala prema Banjoj Luci i Moskvi, djelotvorno zadržavajući toksični i destabilizirajući utjecaj Dodika u regiji, istovremeno neutralizirajući zloćudni utjecaj Ruske Federacije.

- SAD i EU trebaju ubrzati ulazak Bosne u EU i članstvo u NATO-u. S obzirom na činjenicu da je BiH bila žrtva internacionalne agresije iz Hrvatske i Srbije, a posljedično je pretrpjela ratne zločine, uključujući genocid, članstvo u EU i NATO-u trebalo bi promatrati kao stvar restorativne pravde - kazao je.

Pettigrew je istakao da bi takve inicijative stvorile odgovor na destabilizirajuću prijetnju RS-a i na toksično naslijeđe Ratka Mladića.

Ustavna reforma za cvjetanje građanskog društva

- Takve bi inicijative stvorile prostor u kojem bi se mogla dogoditi ustavna reforma kojom bi civilno društvo, temeljeno na građanima s jednakim pravima i dostojanstvom, moglo cvjetati. U ovom trenutku još uvijek čekamo obećanje administracije Josepha Bidena u vezi s tim - zaključio je.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra da je konačna presuda Mladiću izrečena na radost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, ali da je pravda izgubila civilizacijski krešendo te da je pobijedila realpolitika kojom ni žrtve, ni zločinci nisu zadovoljni.

- Jer, Srebrenica je bila samo posljednja faza nedovršene genocidne namjere koja se ocrtavala od prvih dana rata neselektivnim granatiranjem opsjednutih naseljenih mjesta i gradova, progonom i istrebljenjem civilnog stanovništva, logorima i konstatacijom samog Mladića 1992. godine da će projektovani aspekti zločinačkog plana rata protiv BiH biti upravo genocid - kazao je.

Smatra da pravda nije zadovoljena te da su načela pravičnosti progutale kvantifikacije i procenti ubijenih ljudi, a genocidna namjera relativizirana i ostavljena u naslijeđe i preživjelim žrtvama i zločincima.