open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Pettigrew: Priznanje Republike Srpske u Dejtonu je nagrada za genocid
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ove nedjelje postavila je pitanje "Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?"
24.11.2018. u 13:53
get url
text
Kurg 99

Uvodničar profesor na Državnom sveučilištu Southern Connecticut David Pettigrew kazao je za novinare da da mu je, kao profesoru koji istražuje holokaust i genocid, cilj samo govoriti istinu.    

Podsjetio je na situaciju kad je upoznao jednu od majki žrtava genocida koja je izgubila dva sina i muža u genocidu i njenih riječi "hvala profesore, hvala što govorite istinu. Samo naprijed u borbi…".     

- Postoje izazovi, ali za budućnost, i za mlade, ne smijemo izgubiti nadu. Moramo se držati nade da će se govoriti o istini o genocidu i djelovati na temelju te istine, te na taj način doći do pravde i budućnosti za demokratsku i multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu - poručio je.  

Šta bi onda bila karta za put ka mogućnosti budućnosti za Bosnu, zapitao se profesor i nastavio "Prvo, vodstvo Republike Srpske moralo bi se udaljiti od svojih osnivača".

- Priznanje Republike Srpske u Dejtonu bila je dosad nagrada za uspješan genocid, a jedini odgovarajući odgovor bio bi ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu. Izbjeglice moraju biti dobrodošle da se vrate i žive u zajednicama iz kojih su prisilno protjerane. Zaposlenost bi trebala biti dostupna, bez diskriminacije. Ured visokog predstavnika treba podupirati postavku spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju - istaknuo je za novinare prije redovne sesije Kruga 99.  

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, a i ta asocijacija, uvjereni su da je "upravo neprihvaćanje odgovornosti za izrečene presude, prije svega odgovornosti za otklanjanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, najveća prepreka da bi Bosna i Hercegovina prodisala."

- Nije riječ samo o genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu te političkim strukturama moći u BiH i susjedstvu koji nastavljaju ono zbog čega se i desio genocid. Riječ je o tome što se ne provode ni druge odluke internacionalnih sudova kao što je sud u Strazburu. To se ne želi, neće i onemogućava, sasvim jasno i precizno kaže - kazao je. 

Dodaje da "narod BiH ne može bez međunarodnih organizacija i institucija, ne može bez internacionalne zajednice".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.