open-navfaktor-logo
search
Porezna utaja
Petočlana grupa optužena za pranje novca: Iz BiH iznijeli milione eura koji su potom uplaćeni na račune u Kini
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, koje se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i pranje novca. 
09.02.2022. u 11:41
get url
text

Optužnicu je potvrdio Sud BiH protiv:

1. Nedžad Imširović, zv. Kunić i Čarli, rođen 1969. godine u Orašju
2. Dževad Imširović, rođen 1966. godine u Donjem Vakufu
3. Vedin Imširović, zv. Vedo i Čarli, rođen 1996. godine u Dortmundu, SR Njemačka
4. Amar Imširović, rođen 1971. godine u Travniku
5. Nizar Tukulj, rođen 1996. godine u Vinkovcima, R Hrvatska

Optuženi se terete da su, tokom 2014. i 2015. godine, nakon što su saznali da određeni broj osoba iznosi velike količine novca iz BiH u R Hrvatsku, a koji potiče od neprijavljenih dobiti i prihoda i izvršenih poreznih utaja, najčešće od poslovanja firmi i preduzeća u vlasništvu državljana NR Kine, uglavnom na području Brčko Distrikta BiH, djelujući kao organizovana grupa, u više desetina navrata, iznosili izuzetno velike količine novca, u iznosima između 15.000 i 142.000 eura, nezakonito preko državne granice BiH u R Hrvatsku.

Nakon toga, izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih u platnom prometu R Hrvatske, nakon čega su uplate transferisane na račune osoba u NR Kini, a optuženi bi kao naknadu za izvršenje krivičnog djela, uzimali za sebe dogovoreni procenat novca, pa su na taj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Istragom je utvrđeno da je na navedeni način nezakonito iz BiH izneseno više miliona eura, koji su sa područja Hrvatske transferisani na račune osoba u NR Кini.

Takođe, predloženo je i oduzimanje oko 700.000 KM zaplijenjenih u pretresima. U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske, dodali su iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.