open-navfaktor-logo
search
Odluka krajem decembra
Petev broji posljednje dane ugovora: "Ili ćemo ga produžiti ili ga moramo mijenjati"
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Sarajevu održao 19. redovnu sjednicu.
16.12.2022. u 11:26
get url
text

Sjednici je prisustvovao i direktor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović. Iako bi to po automatizmu trebalo značiti da iz FSBiH stiže "haber" u vezi sa statusom selektora Zmajeva Ivayla Peteva, o tome na sajtu krovne kuće bh. fudbala nema niti slova.

Petevu 31. decembra ove godine istječe ugovor sa Fudbalskim savezom BiH. Dogovora oko eventualnog nastavka saradnje i dalje nema, a bh. tim u martu počinje kvalifikacije za EURO 2024.

- Trebali bismo imati sjednicu između 28. i 29. decembra. Tada bi tačka dnevnog reda trebala biti i ta tema - rekao je za Faktor Irfan Durić, potpredsjednik FSBiH.

- Nismo puno na Izvršnom odboru o tome ni pričali, a nismo se puno odredili o tome ni na predsjedništvu. Nema ništa konkrentno. Činjenica je da on ima ugovor do 31. decembra, vjerovatno ćemo mi imati radni sastanak prije nove sjednice IOFSBiH. Ja mogu reći svoj stav. Iskren da budem, ako pogledamo rezultate, neke uvjete za produženje ugovora ima. Eh, sad... - nastavlja Durić pa konstatuje:

- Selektorov status će biti riješen na sjednici koja se planira između 28. i 29 decembra. U ta dva dana će biti. Istječe mu ugovor 31. decembra. Ili ćemo ga produžiti ili ga moramo mijenjati. Tu nema više dileme.

Bugarski stručnjak se nakon užasnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo uspio iskupiti i sa Zmajevima osvojiti prvo mjesto u Ligi nacija, odnosno izboriti plasman među elitu, što je kasnije donijelo povoljniji status tokom žrijebanja.

Petev je na klupi BiH sjedio ukupno 20 puta. Šest puta su pod njegovom komandom Zmajevi slavili, uz sedam remija i isto toliko poraza.

Fudbalska A reprezentacija BiH jedna je od rijetkih evropskih selekcija koja nije igrala utakmice prije početka turnira u Kataru, a nakon što je otkazan sramotni dogovor ili kako su iz FSBiH poručili "za bolja vremena" prolongiran meč s Rusijom.

Svi ostali rivali bh. tima iz kvalifikacione grupe J bili su na terenu, od Islanda, Luksemburga, Slovačke, Lihtenštajna. Favorit grupe Portugal sudjelovao je na Mundijalu u Kataru, gdje je zaustavljen u četvrtfinalu.

Zmajevi u martu igraju dvije utakmice kvalifikacija. Prvu na domaćem terenu 23. marta protiv Islanda, a tri dana kasnije na rasporedu je gostovanje kod Slovačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.