open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
Peteročlanoj porodici Somun na Hladivodama sanirana kuća, pomoć dobilo još pet porodica
Najviše se raduju Amna, Ajla i Emina koje su kazale da im najviše znači što će od sada imati svoje sobe za učenje
28.08.2019. u 09:40
get url
text

Proteklih mjeseci u Starom Gradu sanirano je šest stambenih jedinica socijalno ugroženim porodicama iz ove općine. Riječ je o projektu koji pomaže trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u Starom Gradu, kroz sanaciju individualnih stambenih objekata.

Peteročlana porodica Somun, Esnaf i Almedina sa tri kćerke, Amnom, Ajlom i Eminom 12 godina su živjeli u maloj neuslovnoj kući na Hladivodama.

- Živjeli smo na nezavršenom spratu sa naše dvije djevojčice koje su tada imale tri i četiri godine. Uspjeli smo nekako da jednim dijelom “pokrijemo” kuću i to je tako stajalo sve do sada - ispričala je Almedina.  

Kaže da su se obratili Općini Stari Grad Sarajevo da im pomogne u sanaciji krovne konstrukcije koja je s godinama potpuno uništena. Oštećenja su bila tolika da je ova porodica strahovala ne samo od snijega, nego i od jačih udara vjetra vjetra, jer bi mogli dovesti do urušavanja i onog najgoreg.

Danas su ti problemi iza njih zahvaljujući pomoći Općine Stari Grad i donaciji građevinskog materijala kojim su sebi osigurali bolji dom.  

- Zahvaljujući donaciji, uspjeli smo svojim radom izgraditi novi krov, a i završiti još dvije sobe. Šta drugo da kažem nego da smo beskrajno sretni i zahvalni Općini i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću jer su nam pomogli da više ne živimo u strahu od najgoreg“, kazala je Somun.

Najviše se raduju Amna, Ajla i Emina koje su kazale da im najviše znači što će od sada imati svoje sobe za učenje.

Kroz ovaj projekat porodicama je omogućena sanacija najoštećenijih dijelova kuća, a za ove radove Općina Stari Grad izdvojila je oko 24.000 maraka.

U sklopu ovog projekta, pomoć je stigla i na Mošćanicu, braći Midhatu i Mirsadu Plavčiću iz ulice Sarajevskih gazija. Ova dva brata također žive bez ikakvih primanja, u vrlo neuslovnoj porodičnoj kući, te je Općina, putem Službe za investicije i komunalne poslove, angažovala firmu koja im je izvršila sanaciju krovne konstrukcije i postavila nove oluke.

Ni braća Plavčić nisu krila zadovoljstvo urađenim poslom.

- Godinama sam radio na pijaci. Međutim, posljednjih godina sam obolio, imao tešku operaciju, a pored toga imam i dijabetes. Zaista smo u teškoj situaciji i nismo ovo mogli sami uraditi - kazao je Mithat, te dodao da je krov bio toliko loš da je u većini prostorija prokišnjavalo.

U kući živi i stariji brat Mirsad, sa dvoje djece.

- Nakon 34. godine radnog staža, dobio sam otkaz kao tehnološki višak. Od tada se naš život svodi na puko preživljavanje. Tek krajem godine ispunjavam uslove za penziju i nadam se da će tad biti bar malo bolje - ispričao je Mirsad. Dodao je da je krov još u ratu stradao i da su ga godinama popravljali, ali da na kraju više ni to nije bilo moguće.

- Krovne grede su počele su da pucaju, plašili smo se da će se sve srušiti. Sretni smo što je sada sve napravljeno i što mirno spavamo – priča Mirsad.

Osim ovih porodica, u proteklom periodu sanirana su još četiri kuće u Starom Gradu, i to porodicama Hodžić, Duraković, Karalija i Softić. U zavisnosti od potreba koje su iskazane, u ovim stambenim jedinicama urađena je zamjena stolarije, sanacija kupatila, stropnih konstrukcija i drugo, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.