Prema podacima ZJZ TK, za samo dva dana avgusta preminulo je sedam osoba, a toliko smrtnih ishoda kod zaraženih koronavirusom, nije zabilježeno niti u jednom od posljednja četiri mjeseca. Naime, u aprilu su preminule četiri, u maju jedna, u junu tri, a u julu pet osoba.

Dodajmo da je na području Tuzlanskog kantona u martu preminula 21 osoba zaražena koronavirusom, u februaru njih 130, a u januaru 96.

U posljednja 24 sata u TK preminulo je pet muškaraca, jedan iz Kalesije i četverica iz Tuzle. Najmlađi preminuli imao je 55, a najstariji 87 godina.

U istom vremenskom periodu testrirano je 290 osoba, a zaraza koronavirusom potvrđena je kod 142 osobe. Udjel pozitivnih osoba u broju testiranih je 48,96 posto. Najviše pozitivnih je iz Tuzle, njih 66, u Lukavcu je zabilježeno 18, Kalesiji 16, Živinicama 11, Doboj Istoku 10, Gračanici i Srebreniku po osam, Banovićima tri i Gradačcu dva nova slučaja.

Na području TK, zaključno s mjesecom julom, s dvije doze vakcine protiv koronavirusa do sada je vakcinisano 33,84 posto građana starijih od 18 godina, dok je tri doze primilo sedam posto građana.