open-navfaktor-logo
search
Poplave u Italiji
Petero mrtvih, "visoka voda" potopila Veneciju, na snazi uzbuna
U Veneciji je "acqua alta" (visoka voda) u ranim poslijepodnevnim satima dosegnula 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućuju da se hoda po suhu, više nisu sigurni  
29.10.2018. u 23:02
get url
text
Venecija, poplave

Talas lošeg vremena koji je u nedjelju zahvatio Italiju, odnio je u ponedjeljak pet života i prouzrokovao zatvaranje mnogih škola.

Voda je u Veneciji dosegnula rekordnu razinu. Dvije osobe su izgubile život kada se drvo srušilo na njihov automobil nedaleko od Rima, a još jedna osoba je poginula na sličan način u Terracini, na obali južno od Rima. Mladić je poginuo kada je na njega palo drvo nasred ulice u okolici Napulja, saopćile su vlasti, a starija je osoba smrtno stradala od pada komada pročelja na sjeverozapadu, blizu Savone.

Velik dio Italije bio je u stanju pripravnosti zbog olujnog vjetra, jake kiše i visoke plime. U Veneciji je "acqua alta" (visoka voda) u ranim poslijepodnevnim satima dosegla 156 cm, razinu kada drveni mostići koji u slučaju poplave omogućuju da se hoda po suhu, više nisu sigurni. 

Škole u Veneciji su zatvorene, a stanje dramatično. Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti, pa su se mnogi turisti odlučili uzeti djecu na ramena i hodati kroz vodu koja im je bila preko koljena.

U nedjelju su gradske vlasti morale izmijeniti rutu maratona kojega se dio ipak trčao kroz vodu. Ovo je šesti put u novijoj historiji grada da je "acqua alta" premašila 150 cm: 1951. je bila 151 cm, 1979. 166 cm, 1986. 159 cm, 2008. 156 cm i u novembru 1966. rekordna 194 cm.

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na sjeveru (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abruzzu, te narandžasta na dobrom dijelu ostatka poluotoka i na Siciliji.

Sve škole u Venetu su zatvorene, kao i u Rimu, Genovi, Messini (Sicilija) i u mnogim gradovima u Pijemontu i u Toskani. Škole u prijestolnici bit će zatvorene i u utorak, odlučila je tamošnja gradska vlast. U dijelu gorja na sjeveru Veneta od subote je palo više od 400 mm padavina, a meteorolozi najavljuju novu kišu.

Vatrogasci su diljem zemlje imali stotine intervencija. Zasad pristižu informacije o nekoliko povrijeđenih, najčešće u padu drveća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.