open-navfaktor-logo
search
Istraga
Peterica na zadržavanju: Ko su uhapšeni u akciji "Mak"
Dvojica od pet osumnjičenih hapšeni u akcijama SIPA-e kodnih naziva "Lift" i "Beneluks"
17.07.2019. u 12:47
get url
text

Tužilaštvu Kantona Sarajevo predata su peterica od sedam osumnjičenih uhapšenih u akciji "Mak" zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama.

Njih će danas ispitati postupajuća tužiteljica nakon čega će donijeti odluku da li će i za koga od uhapšenih sudu predložiti određivanje pritvora.

{$galerijaFotografija}

Faktor nezvanično saznaje da su Tužilaštvu predati Armin Mirvić (31), Muhamed Mehmeti (41), Edin Džinić (53), Enver Džanko (46) i Safet Kurtović (52).

Svi oni se sumnjiče za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga, a uhapšeni su jučer nakon višemjesečne istrage koju su pod nadzorom Tužilaštva KS provodili pripadnici FUP-a.

U pretresima na devet lokacija nađeni su heroin, spid, marihuana, te dugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi protiv njih. Iz Federalne uprave policije jučer nisu precizirali o kojoj količini zaplijenjenih narkotika je riječ.

Uhapšeni su uglavnom povratnici u vršenju krivičnih djela i poznati su organima gonjenja.

Mehmeti je hapšen u akciji "Lift" koju je po nalogu Tužilaštva BiH provodila SIPA, a teretio se da je bio član grupe koja je nabavljala vatreno oružje i municiju, koje su krijumčarili iz BiH u Srbiju, kao i na područje Njemčake, te prodajom ostvarili značajnu imovinsku korist.

Tužilaštvo BiH, međutim, navode optužnice nije uspjelo dokazati, te je svih sedam tada optuženih osoba oslobođeno krivnje. Apelaciono vijeće Suda BiH obrazložilo je da su naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji, koje je kao dokaz izvelo Tužilaštvo BiH, bile nezakonite i nisu potkrijepljene iskazima svjedoka niti drugim materijalnim dokazima.

Enver Džanko hapšen je, zajedno sa Amarom Šljivom, Adisom Ramićem i Osmanom Abdel Selamom, u akciji kodnog naziva "Benelux" zbog pokušaja krijumčaerenja eksplozivne naprave u Švedsku. Tužilaštvo BiH je, međutim, u odnosu na njega obustavio istragu jer nije potvrđena osnovana sumnja da je počinio to krivično djelo, dok su ostala trojica osuđena.

Akcija Mak, Privođenje dilera u tužilaštvo 17.07.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.