open-navfaktor-logo
search
Ruski ambasador
Petar Ivancov: "Zlatna vremena" bonskih ovlasti su otišla zauvijek, RS je naš dragi prijatelj
Nakon četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, svi bi već trebalo da shvate da su tri konstitutivna naroda u BiH jednaka i da je ignoriranje dva naroda u vezi sa pitanjima koja su za njih od velikog značaja jednako podrivanju samih temelja Dejtona, ocjenjuje ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov.
14.03.2020. u 09:29
get url
text

Ruski ambasador kaže da je neophodno odustati od uvjerenja da će u slučaju krize neko sa strane riješiti sve kako treba.

- Takav vanjski faktor samo sužava prostor za unutrašnji politički dijalog, a odgovor na krize treba tražiti u dijalogu uz uzajamno poštovanje. Unutrašnji progres je nemoguć ako strane ne slušaju i ne čuju jedna drugu, ne uzimaju u obzir uzajamne interese i ne teže ka traženju kompromisnih rješenja – izjavio je Ivancov za Glas Srpske.

Kada je riječ o predloženom Nacrtu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, Ivancov kaže da to ne bi trebalo da bude problem za bilo koga.

- Činjenica da su taj nacrt predložili predstavnici dva konstitutivna naroda čini tu inicijativu ozbiljnom i naglašava njen značaj. Pozvao bih sve članove parlamenta da se aktivno i konstruktivno uključe u rad u vezi sa tim zakonom da bi bio postignut konsenzus. Kao što je poznato, Ustav BiH predviđa mogućnost da se, nakon pet godina poslije njegovog stupanja na snagu, revidira postupak imenovanja stranih sudija Ustavnog suda BiH. Prošlo je 25 godina. Ako dva naroda smatraju da je došlo vrijeme, ne treba da to dovodimo u pitanje. Ono što bi međunarodna zajednica mogla uraditi u ovoj situaciji je podržati ovakvu inicijativu. Odbijati je, čak nemajući uvida u nju, je potpuno nekonstruktivno. Naprotiv, ukidanje instituta stranih sudija utemeljeno je u reformi sistema pravosuđa koju preporučuje Evropska unija - kaže Ivancov.

Prema njegovim riječima, bonskim ovlaštenjima je "odzvonilo" i u vezi sa tim nema nikakve dileme.

- Ta "zlatna vremena” u kojima su visoki predstavnici kao neki "diktatori” odlučivali o sudbini BiH, njenih naroda i legalnih predstavnika su otišla zauvijek. Sadašnjost i budućnost vaše zemlje je samo u vašim rukama. Međunarodna zajednica je još prisutna radi podsticanja procesa pomirenja i pomaganja demokratskom i društveno-ekonomskom razvoju, ali bilo koja intervencija ne dolazi u obzir. Ruska Federacija se čvrsto zalaže za punu nezavisnost BiH kao ravnopravnog i poštovanog partnera. Uvjeren sam da nema smisla polagati nadu u "dobre usluge” od strane visokog predstavnika - ocjenjuje ruski ambasador.

Na pitanje kako komentariše ocjene da Ruska Federacija preko entiteta RS vrši utjecaj na područje BiH, Ivancov kaže da "izgleda da se samo lijeni ne bave razmišljanjima o temi utjecaja Rusije u BiH i Balkanu u cjelini”.

- Obrazloženja da mi navodno imamo za cilj destabilizaciju nisu ništa drugo nego banalna izmišljotina. Mi smo jedan od vodećih trgovinskih i ekonomskih partnera i ulazimo u spisak vodećih investitora u BiH. Kakve ovo ima veze sa "destabilizirajućim” namjerama? RS je naš dragi prijatelj i ne vidim zašto bi to bilo kome smetalo. Suština Dejtona jeste suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, kao i tri naroda i dva entiteta sa ustavnim nadležnostima. Možete li me podsjetiti kada se neko iz međunarodne zajednice, osim mene, sjetio tri naroda i dva entiteta sa svojim nadležnostima? Ne možete, niko se toga ne sjeća. Sve sam uvjereniji da samo Rusija odavno brani dejtonsku logiku BiH - kaže Ivancov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.