navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Pet znakova da vašem tijelu nedostaju ključne hranjive tvari

Ljudsko tijelo je nevjerojatno. Milioni hemijskih signala svakodnevno se šalju po tijelu kako bi održali normalno funkcioniranje. Tijelo također sjajno odrađuje posao pružajući vam poruke o vašem zdravlju. Tačnije, govori vam kada vam možda nedostaje nešto bitno iz prehrane.

Objavljeno: 09.03.2021. u 09:24
get url
text

Pet uobičajenih problema koji mogu biti uzrokovani nedostatkom hranjivih sastojaka u tijelu:

1. Krvarenje desni

Možda ne konzumirate dovoljno hrane bogate vitaminom C. Krvarenje zubnog mesa može biti znak mnogih stvari, uključujući gingivitis, ili čak prejakog četkanja ili čišćenja koncem. Međutim, nedavna metaanaliza pokazala je da krvarenje zubnog mesa također može biti znak nedostatka vitamina C. Uz to, studija je također zaključila da bi povećana konzumacija vitamina C mogla pomoći u prevladavanju određenih problema s krvarenjem.

2. Lomljiva kosa ili gubitak kose

Gubitak kose može se dogoditi iz više razloga. Može biti genetski ili uzrokovan hormonalnim problemima: možete ga doživjeti poslije porođaja ili nakon stresnog životnog događaja. Također, u posljednje vrijeme postoje izvještaji o osobama koje su preboljele COVID -19, a koje su kasnije imale problema s gubitkom kose. To također može biti nuspojava korištenja određenih lijekova ili može biti povezano s drugim zdravstvenim problemima poput problema sa štitnjačom, lupusom ili drugim.

Gubitak kose također može ukazivati ​​na to da vam možda nedostaju proteini i esencijalne masne kiseline. Pregled iz 2017. godine objavljen u časopisu Journal of International Dermoscopy Society otkrio je da su određeni prehrambeni nedostaci utjecali i na strukturu i rast kose. Pored cinka, niacina i biotina, utvrđeno je da su aminokiseline (koje se nalaze u proteinima) i esencijalne masne kiseline bitne komponente zdrave kose. Također je otkriveno da prekomjerni unos dodataka poput vitamina A i selena može rezultirati gubitkom kose.

3. Crvena koža

Loša prehrana i sunce su neprijatelji zdrave kože, a postoji mnoštvo istraživanja koja to dokazuju. Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Kaliforniji pokazalo je da je tipični zapadnjački prehrambeni obrazac (prehrana bogata prerađenom hranom bogatom masnoćama i šećerom, zajedno sa slabim unosom cjelovitih žitarica, voća i povrća) povezan s nastankom upale kože i razvojem psorijaze kod miševa.

Kako biste smanjili rizik, ciljajte na prehranu s cjelovitim namirnicama, vlaknima i ograničenom količinom zasićenih masti.

4. Zatvor ili nadutost

Patite li od zatvora i naknadne nadutosti? Možda ne dobivate dovoljno vode i vlakana.

Višestruka ispitivanja utjecaja vlakana u prehrani pokazuju da premalo ovog neprobavljivog dragulja može dovesti do problema s probavom. Problemi sa zatvorom se mogu smanjiti ako u prehrani imate odgovarajuće osnovne sastojke (vlakna i vodu). Preporučene količine vlakana je između 25 i 35 grama dnevno iz izvora poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, graha i cjelovitih žitarica.

Tako ćete, osim što ćete u prehranu unositi dovoljno vlakana, biti sigurni da ste dobro hidratizirani. Dehidracija je ključna komponenta za pogoršanje zatvora.

5. Povrede koje sporo zacjeljuju

To bi se moglo događati zbog nedostatka vitamina B u vašoj prehrani. Iako postoji više uzroka težeg zacjeljivanja rana (poput hroničnih bolesti i starenja), studije pokazuju da uzrok može biti i nedostatak vitamina B. Da biste u prehranu unijeli puno vitamina B, usredotočite se na cjelovite žitarice, nemasno meso, jaja, mahunarke i tamno lisnato zeleno povrće, piše Today.