open-navfaktor-logo
search
Njih ne možete prevariti
Pet stvari koje psi mogu osjetiti kod ljudi
Dobro je poznato da psi mogu osjetiti stvari koje ljudi ne mogu.
09.08.2018. u 05:14
get url
text

Za neke od njih već znate, a neke bi vas mogle poprilično iznenaditi.

1. Raspoloženje

Vaš pas može itekako osjetiti vaše raspoloženje. Tako će i on biti pod stresom, ako ste i vi to često ili postati nametljiv, ako osjeti da ste tužni. Također, brojni treneri primijetili su itekakvu razliku u rezultatima pasa, ovisno o raspoloženju trenera.

2. Pažnja

Psi su vrlo inteligentne životinje i oni tačno znaju kada vi ne obraćate pažnju. Psi znaju da u određeno vrijeme naprave neki lukav potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tamo. Da, tako je nestao vaš sendvič.

3. Nejednakost

Jedno nedavno istraživanje, u kojem su istraživači uparili pse te im zadali istu komandu, otkrilo je kako su osjetljivi kada je u pitanju nejednakost. Jedan je nakon toga dobio poslasticu, a drugi nije. Onaj pas koji nije dobio ukusnu poslasticu, ubrzo je prestao ispunjavati tu komandu, čak je i prestao obraćati pažnju na istraživača uopće.

4. Bolest

Iako mnogi vlasnici mogu garantirati za svoje ljubimce da im služe kao odlična utjeha kada su bolesni, dokazano je i kako psi mogu namirisati stanice raka i to putem uzoraka krvi. Ljekari i naučnici tako se nadaju da će se u skoroj budućnosti moći oslanjati na pseći njuh za bolja testiranja raka.

5. Laž

Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti da ne vjeruju ljudima koji lažu. Drugim riječima, psi mogu raspoznati kada su prevareni i naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.