open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Pet stranaka u Tuzlanskom kantonu dogovorile formiranje vlasti
Oni imaju 19 ruku, odnosno zastupnika, a za većinu u Skupštini TK potrebno je 18 zastupnika
02.11.2018. u 13:46
get url
text

Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu, bar kako sada stvari stoje, već je formirana. 

Saopćeno je ovo novinarima danas nakon sastanka predstavnika SDP-a u tom kantonu, sa partnerima iz SBiH-a i SBB-a. Pet stranaka, uključujući i Demokratsku frontu i Našu stranku, kako je danas rekao Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u TK, činit će blok koji će krenuti u  formiranje vlasti u TK. 

- SDP, Naša stranka, DF, SBB i SBiH dogovorili su zajednički bok koji su svom kapacitetu od 19 zastupničkih mjesta obezbjeđuje funkcionisanje skupštinske većine u TK. U narednom periodu navedeni politički subjekti pristupit će izradi programa za djelovanje za djelovanje skupštinske većine - pročitao je predsjednik KO SDP-a TUzla Enver Bijedić zajedničku izjavu nakon sastanka.

On je pojasnio da sada slijedi formiranje zajedničke radne grupe, koja će definirati sve ono što je zajedničko za pet političkih partija.

- Mi imamo svoj "plan 10" koji definiše ono što smo obećali biračima i to ćemo ponuditi partnerima. Mi ćemo pripremiti neke dokumente o kojima ćemo dalje razgovarati. Po Statutu SDP-a sve doluke o koalicijama donosi Glavni odbor, ali mislim da ukoliko mi u Kantonalnom odboru postignemo jedinstvo, ubijeđen sam da će to i GO potvrditi - kaže Bijedić.

On je dodao i da neće biti potreba za sastanke sa SDA i PDA, jer je skupljeno dovoljno ruku za većinu te da nije bilo govora o bilo kakvim pozicijama, ali da SDP očekuje poziciju premijera.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Bahrudin Hadžiefendić rekao je da želi što brže formiranje vlasti te da nije sigurno hoće li ta stranka uopće participirati u novoj vladi TK.

- O tome će odlučiti organi SBB-a. Mi ćemo biti dio ove većine, a o ulasku u izvršnu vlast će odlučivati Centrala - kaže Hadžiefendić.

Mirsad Čamdžić i Admir Hrustanović, predsjednici NS i SBiH, na području TK istakli su da imaju podrške svojih stranaka za formiranje ovog bloka.

- Nadam se da ćemo brzo provesti u djelo ono što dogovorimo. Bilo ko, ko odluči da napusti ovaj blok snosit će posljedice od birača - poručio je Zlatan Begić predsjednik KO DF-a Tuzla.

Oni imaju 19 ruku, odnosno zastupnika, a za većinu u Skupštini TK potrebno je 18 zastupnika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.