open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Pet rasa maca koje ne biste trebali držati ako imate bebu
Briga o bebi zahtijeva nepodijeljenu pažnju, a određene rase maca to ne tolerišu. Razlog nije u tome što su ove mace neprijateljski nastrojene prema djeci, naprotiv, već je riječ o tome da zahtijevaju dosta pažnje i posebnu njegu, pa će patiti ako im niste dovoljno posvećeni.
24.01.2020. u 13:15
get url
text

Prije nego što se odlučite za rasu, dobro proučite karakter mačke koju želite, nivo aktivnosti i podatak koliko su zahtjevne, u smislu pažnje koju bi im trebalo pružiti. Naravno, svaka maca je jedinka za sebe, ali postoje neke zajedničke crte koje su važne ako u domu imate bebu i planirate da nabavite macu.

Sfinks

Ove neobične mace veoma su privržene svojim vlasnicima i ne podnose samoću. Uz novorođenče u domu teško da ćete imati vremena da se dovoljno posvetite ovoj mački, te je bolje da je u dom odvedete kada vaše dijete poraste. Također, i njega ovih maca zahtijeva vrijeme kako bi bile zdrave i sretne. Četiri puta mjesečno trebalo bi kupati ove mace.

Škotski fold

Prema riječima vlasnika i odgajivača, ova rasa najbolji je izbor za osobe koje žive same, jer njeni pripadnici umiju biti veoma posesivni. Traže nepodijeljenu pažnju svojih vlasnika i ako im to uskratite – mogu postati depresivni ili agresivni. Mačka rase škotski fold cijelim svojim bićem vapi za društvom i ljubavlju, uvijek je blizu lica svog vlasnika i stalno iskazuje nježnost i ljubav. Zbog toga baš i ne vole malu djecu jer ona odvlače svu pažnju.

Sijamska

Iako su jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svijetu, i ta popularnost ne jenjava, ova rasa nije za suživot sa bebama i malom djecom. I sijamke su veoma privržene vlasniku, i to jednom naročito – u domu će uvijek imati svog omiljenog čovjeka i najčešće će samo on moći da je mazi i gnjavi do mile volje. Ostali – baš i ne. Zahtijeva i dosta igranja, maženja… gotovo neprekidnu interakciju. Sklone su depresiji ako su dugo same, pa se najčešće kao ljubimci uzimaju u paru. Dobro se slažu sa starijom djecom.

Himalajska

Ovo su veoma mirne i staložene mace, i vole da takva bude i atmosfera i u domu u kojem žive. Bebin plač i kasnije razigranost i buka koju pravi malo dijete dok se igra nikako nisu ambijent koji odgovara ovoj mački, pa se ona prije preporučuje starijim ljudima ili samcima. Kada su iziritirane, ove mace postaju agresivne. Također, ove mace se i linjaju, te njega njihove dlake zahtijeva vrijeme.

Britanska dugodlaka

Ima predivan karakter, ali njena dlaka može biti prava noćna mora. Ovo su mačke koje se mnogo linjaju, moraju se redovno četkati i nikako nisu za kontakt sa osobama koje pate od alergija. Također, ove mačke su veoma temperamentne i razigrane, i skaču svuda okolo. Nepredvidive su kada je riječ o igri i pentranju. Također, kao i svi kućni ljubimci, ne vole da budu zanemarene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.