open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
Pet miliona dolara za informacije: Traži se Rus odgovoran za hakiranje desetaka hiljada računara
Njegovi su zločini, tvrde iz State Departmenta, nanijeli štete koje se mjere desecima miliona dolara
06.12.2019. u 11:10
get url
text
Maksim Viktorovič Yakubets

Američki State Department nudi nagradu za informacije koje bi mogle odvesti do hapšenja ili presude ruskom cyber kriminalcu Maksimu Yakubetsu.

Nagrada u iznosu do pet miliona dolara nudi se za informacije o Yakubetsu, koji je tražen zbog umiješanosti u kreiranje i distribuciju zlonamjernog softvera koji je zarazio desetke hiljada računara, kako u Sjevernoj Americi, tako i u Evropi. Yakubets je navodno vođa ekipe odgovorne za zlonamjerni softver Bugat/Cridex/Dridex, kao i "ključni igrač" koji stoji iza softvera Zeus. Ovaj je zlonamjerni softver nanio štetu koja se mjeri milionima dolara SAD-u i međunarodnim finansijskim institucijama i njihovim kupcima.

Ponuda State Departmenta uslijedila je nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a stavilo Yakubetsa na "crnu listu". On je također dodat na FBI listu najtraženijih cyber kriminalaca.

Maksim Viktorovič Yakubets je rođen 20. maja 1987. godine u Ukrajini, a njegovi su zločini, tvrde iz State Departmenta, nanijeli štete koje se mjere desecima miliona dolara. Živi u Moskvi, a bio je uposlenik ruskog FSB-a. Tamo vodi luksuzan život, a za svoje je vjenčanje potrošio 250.000 funti.


Yakubetsov automobil

Yakubets je bio uključen u instalaciju zloćudnog softvera poznatog kao Zeus, koji se distribuirao putem e-mailova i koji se koristio za snimanje korisničkih podataka za internet bankarstvo. Ti su podaci zatim korišteni za krađu novca sa bankovnih računa žrtava. Krajem augusta 2012. godine je optužen u predmetu pod nazivom "Aqua" zbog učešća u kovanju zavjere s ciljem reketiranja, kompjuterskih prevara i krađe identiteta. Dana 14. novembra 2019. u okrugu Nebraska je podnesena krivična prijava kojom se tereti za bankarske prevare.



Kibernetski zločini predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, pa je s tim u vezi osnovan program Transnacionalne nagrade za organizirani kriminal, kojeg je Kongres osnovao 2013. godine i koji predstavlja jedan od mnogih alata koje američke vlasti koriste da razruše nadnacionalne kriminalne organizacije i privedu cyber kriminalce pravdi. Program američkog državnog ureda za međunarodna pitanja narkotika i provedbu zakona (INL) upravlja programom u koordinaciji s drugim američkim saveznim agencijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.