open-navfaktor-logo
search
Mali trikovi
Pet jednostavnih koraka do uštede novca
S obzirom na budžet kojim raspolažete napravite mjesečni plan i pridržavajte ga se
30.05.2019. u 08:53
get url
text

U vremenu u kojem živimo veoma je važno znati štediti, te znati kako na pravilan način raspolagati novcem.

Ukoliko ste u mogućnosti, dobro je da uvijek imate nešto novca sa strane kako ne biste, u slučaju iznenadnih troškova, imali taj novac i da ne brinete previše u tim neočekivanim situacijama.

Najbolji način za štednju jeste napraviti plan i pratiti ga korak po korak.

Jedan od najlakših načina kako početi sa štednjom jeste taj da ugovorite štednju u banci. Da dogovorite sa bankom, ukoliko imaju tu opciju, da vam sa svake plaće skidaju određeni iznos i taj novac da ide u štednju.

Vikendom često trošimo više novca nego inače, pa bi bilo dobro da se vikendom suzdržimo od trošenja novca. Naime, vikendom većina ljudi odlučuje da negdje otputuje, da ode u šoping, da jede van kuće, da naruče hranu. Vjerovatnije je da ćete za taj jedan vikend potrošiti više novca nego što izdvojimo za ručak ili kafu tokom radnog vremena.

Zato bi bilo dobro da za vikend izaberete aktivnost koja ne uključuje trošenje većeg iznosa novca ili novca uopće, a da vam ipak bude zabavno.

Za uštedu novca važno je znati planirati svoje obroke jer na taj način kupujemo manje hrane, samo onoliko koliko nam je potrebno. Ostatke od ručka i večere ne bacajte već iskoristite za naredni obrok. Ukoliko mislite da tako nećete uštediti novac na taj način ali propcjenjuje se da se na taj način može uštediti više od 500 maraka.

Pokušajte i naučite odgoditi svoje zadovoljstvo i nastojte prvo ušediti novac, a zatim kupite to o čemu sanjate i što dugo želite. Na taj način ćete imati osjećaj kao da ste taj novac zaradili i kupovina će biti draža i slađa.

S obzirom na budžet kojim raspolažete napravite mjesečni plan i pridržavajte ga se. Pravite bilješke o svojim izdacima i pokušajte svoje trenutne troškove prerasporediti na drugačiji način. Na osnovu svoje vlastite analize pokušajte napraviti još bolji plan za naredni mjesec.

Kada se na kraju nekog dužeg perioda na vašem štednom računu ili možda u nekoj kasi, nađe veći iznos novca koji možete potrošiti na automobil, novi namještaj, putovanje ili dugo sanjani skupocjeni komad nakita ili odjeće bit će vam više nego drago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.