open-navfaktor-logo
search
Hakerski napadi
Pet godina traje uspostava državnog Tima za odgovor na računarske incidente, čeka se Vijeće ministara BiH
Krajnje je vrijeme da nadležne institucije operacionalizuju Tim za odgovor na računarske incidente (CERT) za institucije BiH, uspostave CERT za institucije FBiH, te razviju okvirnu strategiju cyber sigurnosti za BiH, upozorili su iz Misije OSCE-a u BiH povodom nedavnog cyber napada na Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.
29.09.2022. u 09:22
get url
text
nedostupna stranica PSBiH

- Bez ovih odavno neophodnih i sistemskih poboljšanja, vladini IKT sistemi će ostati izuzetno podložni cyber napadima usmjerenim na kritičnu infrastrukturu i ključne pružaoce usluga – ukazali su iz OSCE-a.

VEZANI TEKST - Novi hakerski napad na institucije BiH: Na udaru Služba zajedničkih poslova

O uspostavi državnog Tima za odgovor na računarske incidente govori se duže od deset godina. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, prema izvještajima, 2011. godine usvojilo Strategiju uspostave CERT-a, a 2017. godine je usvojena odluka o određivanju ovog tima.

Njegovo uspostavljanje je još u toku.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je da je Vijeće ministara BiH 2017. godine donio odluku da se formira CERT tim, ali je pet godina dug proces.

- Dobili smo saglasnost Ministarstva finasnija i Ministarstva pravde, dostavili prijedlog Vijeću ministara. Čekamo da se to razmatra. Veliki je broj predloženih tačaka dnevnog reda – dodao je Cikotić.

Na pitanje koliko CERT tim u praksi može pomoći da se spriječe cyber napadi, odgovorio je da ne postoji mogućnost da se oni spriječe potpuno, te da se ni Pentagon i Bijela kuća ne mogu potpuno zaštititi.

- Ali ono što je bitno jest da se mogu zaštititi svi podaci – rekao je Cikotić i naglasio da će tu CERT tim djelovati kako bi bila podignuta cyber sigurnost.

I prije četiri mjeseca je na okruglom stolu Mladen Mrkaja, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za informatiku i telekomunikacione sisteme, kazao da nema dodatnih pomaka što se tiče uspostavljanja CERT tima i da se i dalje čeka saglasnost Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - Iz OSA-e upozorili na moguće cyber napade, pozivaju institucije i pojedince da hitno djeluju

Na tom okruglom stolu je rečeno i da je Bosna i Hercegovina skoro pa jedina zemlja u svijetu koja nema zvanično nacionalni CERT, da postoji CERT entiteta RS nekoliko godina, dok je u FBiH još u fazi uspostavljanja.

Iz OSCE-a su istakli da nedavni cyber napad na Parlamentarnu skupštinu (PS) BiH pokazuje ranjivost ključnih IKT sistema u BiH i potrebu da se hitno riješe nedostaci u oblasti cyber sigurnosti.

Cyber napad na PSBiH desio se 9. septembra i još nije u funkciji ni njihova web stranica. Na ovome radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ranije je u više navrata upozoravano na mogućnost napada na institucije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.