open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Pet doktora i medicinski tehničar u Kantonu Sarajevo pozitivni na COVID-19
Aida Pilav, predsjednica kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo rekla je da je u posljednja 24 sata testirano 58 osoba, a da su četiri bile pozitivne na novi koronavirus. Isto tako, istakla je da nije bilo oporavljenih, ali ni smrtnih slučajeva na području kantona,
13.04.2020. u 14:09
get url
text

- Hospitaliziranih na KCUS je 19, od čega je jedan sugrađanin na respiratoru. Nije bilo oporavljenih, ali ni smrtnih ishoda. Kumulativni broj od 30. januara do 12. aprila testiranih u Kantonu Sarajevo je 1.275, pozitivnih je 70, od čega je šest retestiranih, potpuno izliječenih je pet i smrtnih ishoda u KS u tom periodu je bilo četiri - rekla je Pilav i dodala:

"Ukupan broj zdravstvenih radnika kod kojih su laboratorijski potvrđena oboljenja je šest, od toga pet je doktora medicine i jedan medicinski tehničar. Gledajući ove brojeve, još jednom želim da skrenem pažnju da je jako važno da, unatoč kretanju epidemije, nemamo veliki broj potvrđenih zdravstvenih radnik.. Ali, u svako slučaju, to je za nas dodatan oprez u narednom periodu."

VEZANI TEKST - U Domu zdravlja Vrazova doktor i medicinska sestra pozitivni na koronavirus

Ona je također kazala da je Štab civilne zaštite KS u posljednje vrijeme imao dosta upita o putnicima iz Italije, koji su krajem marta stigli u BiH i smješteni su u karantin u studentskom domu Bjelave. Pojasnila je da je za njih obavezan karantin od 28 dana, ali da su uputili upit Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) od koje je stigla preporuka da karantin nakon ulaznog i izlaznog testiranja može biti i 14 dana.

- Napravljen je epidemiološki izvještaj Zavoda za javno zdravstvo KS i upućen prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo i Federalnom ministarstvu zdravstva, jer je federalni ministar taj koji je izdao odgovarajuću mjeru i koji nakon epidemiološkog izvještaja tu odgovarajuću mjeru stavlja van snage. Tako da očekujemo da će to rješenje biti u toku današnjeg dana i prekid karantene kao posebne mjere će uslijediti vjerovatno današnjim rješenjem i realizacija će vjerovatno biti u toku sutrašnjeg dana - istakla je Pilav.

Nihada Glamoč, ministrica komunalne privrede i infrastrukture i komandantica Štaba civilne zaštite KS istakla je da je u karantinskom prostoru u studentskom domu Bjelave trenutno ukupno 130 osoba. Također je naglasila da sva komunalna preduzeća u kantonu redovno, bez većih problema, obavljaju svoje poslove i snabdijevaju građane svojim uslugama.

- Ono što dodatno u ovim okolnostima radimo i što je započeto u toku ove sedmice jeste vanredno pranje i dezinfekcija kontejnera na području kantona. Zatim, imamo vanredne aktivnosti, krenulo se iz općine Centar i Stari Grad, treći krug pranja i dezinfekcije javnih prometnih površina. Te aktivnosti će se nastavljati svakodnevno, a od naredne sedmice ćemo izaći s planom, uključujući ove mjere koje imamo i zabrane kretanja i ostalo, i objavićemo proljetno čišćnje našeg grada. Na Službi za zapošljavanje KS od proglašenja prirodne i druge nesreće nažalost imamo 1.800 sugrađana koji su se prijavili na biro, a u toku jučerašnjeg dana ih je prijavljeno 260 - naglasila je Glamoč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.