open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Pet delegata iz klubova Bošnjaka i Hrvata sutra predaje zahtjev Ustavnom sudu BiH zbog zakona o imovini RS-a
Pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine tražeći ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koji upravo sutra stupa na snagu.
27.02.2023. u 18:25
get url
text

VEZANI TEKST - Zakon o imovini RS-a: Da li je Bećirovićeva apelacija preuranjena i osuđena na propast

Kako nam je potvrđeno, apelaciju potpisuju četiri delegata iz Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda (Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a i Džemal Smajić iz Stranke za BiH), te jedan iz Kluba hrvatskog naroda (Zlatko Miletić iz Za nove generacije).

Ovaj zahtjev Ustavnom sudu BiH nije ponuđen na potpis Kermalu Ademoviću iz Naroda i pravde jer, kako je pojašnjeno, on kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda ima ovlasti da ga sam podnese.

Istovremeno, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini, kojeg je usvojio NSRS, sutra će predati i 11 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji dolaze iz SDP-a, NiP-a, Naše stranke i Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

To je najavio predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić na svom Twitter nalogu.

Iz "Četvorke", koja sa SNSD-om i HDZ-om čini vlast na državnom nivou, nisu ponudili zastupnicima drugih stranaka, tačnije SDA i DF-a, da potpišu zahtjev kao što su se, primjera radi, 2020. godine kada je SDA bila u vlasti svi zajedno obratili Ustavnom sudu BiH zbog gradnje hidroelektrana na rijeci Drini.

Ranije je najavljeno da će apelaciju zbog spornog zakona o imovini podnijeti i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prethodno je, 21. februara, zahtjev Ustavnom sudu BiH uputio i Denis Bećirović (SDP), član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iako zakon sutra stupa na snagu. Iz njegovog kabineta tvrde da nisu uranili.

No ocjene su da je time što će zastupnici "Četvorke", među njima i SDP-a, sutra predati zahtjev indirektno priznato da Bećirović ipak jeste poranio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.