open-navfaktor-logo
search
Emotivna priča
Peruanka Maria i sa 93 godine uspješno trenira mlade fudbalere u pregrađu Lime
Maria preko 40 godina trenira djecu najmlađih uzrasta u jednom predgrađu Lime
22.11.2018. u 18:26
get url
text

Fudbalska reprezentacija Perua ovog je ljeta igrala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Peruanci su takmičenje u grupi C, u konkurenciji kasnijih svjetskih prvaka Francuske, Danske i Australije okončali na trećem mjestu sa tri osvojena boda, no i sam plasman na Mundijal bio je veliki uspjeh za ovu južnoameričku zemlju iz koje stiže i jedna emotivna fudbalska priča.

Naime, 93-godišnja Peruanka Maria Angélica Ramos sasvim sigurno je najstarija fudbalska trenerica na svijetu. Maria preko 40 godina trenira djecu najmlađih uzrasta u jednom predgrađu Lime. "Stara", kako je nadimak gospođe Ramos, kaže da bi davno umrla da joj nije fudbala.

- Umrla bih kada bi mi neko oduzeo fudbal - tvrdi Maria.

Ona četiri puta sedmično trenira mlade dječake s kojima je tokom godina osvojila bezbroj pehara koji su pohranjeni u njenom domu.

- To mi čini zadovoljstvo, poseban je sjajan osjećaj trenirati djecu. Vidim ovu djecu kako odrastaju, a ja koja sam stara nastojim im pokazati kako neke stvari funkcionišu - kaže Maria.

Problem joj nije to što nema veliku plaću i što teško živi. Za Mariju je veći problem taj što pojedinoj djeci koju trenira nedostaju dresovi i oprema.

- Nedostaju mi dresovi za djecu, i to me posebno boli. Možda ću im to nekada moći priuštiti, ali sada trenutno nemam novca - kazala je Maria kroz suze novinaru njemačkog ARD-a.

Emotivna priča iz Perua brzo je našla plodno tlo u Njemačkoj, a na adresu poznate njemačke TV stanice ubrzo su stigli paketi sa sportskom opremom, dresovima, loptama i golmanskim rukavicama.

- Ne znam kako da se zahvalim, ovo ni u snu nisam očekivala - rekla je najstarija trenerica na svijetu nakon što su paketi s opremom stigli na njenu adresu i tako jednoj zanimljivoj fudbalskoj priči podarili sretan kraj.

Kompletan prilog o najstarijoj fudbalskoj trenerici na svijetu pogledajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.