open-navfaktor-logo
search
Copa America
Peru preko Čilea do prvog finala nakon 44 godine
Fudbalska reprezentacija Perua igrat će u finalu Copa Americe prvi put nakon 1975. godine
04.07.2019. u 07:45
get url
text

Reprezentacija Perua plasirala se u finale 46. izdanja Copa Americe, nakon što je s 3:0 porazila branioca naslova, selekciju Čilea. Peruanci će tako prvi put nakon 44 godine biti u prilici da se bore za trofej najbolje ekipe u Južnoj Americi.

Peru je bio na pragu eliminacije u grupi, a potom je kroz dva vrlo dobra nastupa u eliminacionoj fazi takmičenja stigao do finala.

Čileanci, koji su osvojili posljednja dva izdanja Copa Americe, imali su 65 posto posjeda lopte u svojim nogama, 19 udaraca prema golu od čega sedam u okvir, ali ništa nisu uspjeli konkretnije napraviti, pa čak ni zabiti gol iz jedanaesterca u sudijskoj nadoknadi. Vargas je pokušao panenkom matirai Gallesea, ali je Peruanac ostao miran na liniji i jednom rukom uhvatio loptu.

Flores je u 21. minuti doveo Peru u vodstvo nakon lijepog ubacivanja i glavom prenesene lopte na lijevu stranu peterca. U samoj završnici prvog poluvremena golman Čilea Arias je pogriješio, nepotrebno istrčao prema korner zastaviti, odakle je Carrillo vratio loptu na vrh šesnaesterca, a Yotun prizemnim udarcem pronašao put do mreže.

Uslijedio je veliki pritisak Čilea, do gola nisu mogli. Pobjedu Perua i plasman u veliko finale stavio je Guerrero u prvoj minuti sudijske nadoknade utakmice.

Bit će to treće finale Perua na Copa Americi i zanimljivo - nikada nisu poraženi! Osvojili su titule 1939. godine kao domaćini i 1975, a protivnik će im biti selekcija Brazila od koje su u grupi poraženi s čak 5:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.